Správy

Zaujímavé cifry z nášho kraja: Turistov pribúda. V tomto sme dokonca najlepší na celom Slovensku

Turistov láka Žilinský kraj čoraz viac. Zariadenia cestovného ruchu ubytovali v roku 2013 v našom kraji 819 016 návštevníkov, čo predstavuje medziročný nárast 8,2 % (62 395 turistov). V podiele cestovného ruchu na hrubom domácom produkte (HDP) ŽSK sme dokonca najlepší na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé cifry z nášho kraja: Turistov pribúda. V tomto sme dokonca najlepší na celom Slovensku
Zdroj: TASR

Z celkového počtu návštevníkov Slovenskej republiky dosiahol počet ubytovaných 20,2 %, čo bol druhý najvyšší podiel po Bratislavskom kraji (26,5 %). Ku koncu decembra 2013 poskytovalo v Žilinskom kraji služby 882 ubytovacích zariadení s kapacitou 34 690 lôžok.

„Z celkového počtu ubytovaných tvorili zahraniční turisti viac ako 35 %, pričom medziročný nárast predstavoval 11,9 %. Najvyšší podiel, takmer 15,5 %, tvorili návštevníci z Českej republiky, 7,9 % z Poľskej republiky a potom návštevníci z Ukrajiny, Nemecka, Ruska, Maďarska, Litvy. Veľmi nás teší, že narastá počet návštevníkov z Českej republiky a Poľska. Táto návštevnosť je historická a robíme všetko pre to, aby sme do nášho kraja poľských a českých turistov vrátili,“ povedal predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj (KOCR ŽTK) Jozef Štrba.

Najviac prenocovaní v našom kraji

Počet prenocovaní v Žilinskom kraji podľa neho dosiahol v roku 2013 podiel 20,9 % na celkovom počte prenocovaní návštevníkov SR, čo bolo najviac v rámci Slovenska. Na druhom mieste bol Prešovský kraj (19,6 %) a na treťom Bratislavský kraj (19 %).

„Medziročne počet prenocovaní návštevníkov Žilinského kraja vzrástol o 5,6 %. Priemerný počet prenocovaní na jedného návštevníka klesol z 3 nocí v roku 2012 na 2,9 v roku 2013. U domácich návštevníkov bol pokles z 2,9 na 2,8 noci a u zahraničných z 3,3 na 3,1 noci. Priemerná cena za jedno lôžko a noc v Žilinskom kraji bola 22,73 eura vrátane DPH, pričom v porovnaní s rokom 2012 sa zvýšila o 0,63 eura,“ uviedol Štrba.

V tomto sme lepší ako Bratislava

Predseda ŽSK Juraj Blanár zdôraznil, že iniciatíva založiť KOCR ŽTK a začať systémovo podporovať cestovný ruch po dvoch rokoch prináša ovocie. „Krajská organizácia zastrešuje oblastné organizácie cestovného ruchu (OOCR), ktoré pôsobia v našich historických regiónoch – na Kysuciach, Orave, Liptove, Turci a hornom Považí. Znamená to predovšetkým ďalšie pracovné príležitosti a rozvinutie jednej z častí ekonomiky, ktorá je veľmi významná aj pre náš kraj. Už dnes je podiel cestovného ruchu na hrubom domácom produkte (HDP) ŽSK niekde na úrovni okolo 3,5 %, čo je najvyšší podiel v rámci Slovenska. Bratislava ako najnavštevovanejší región má tento podiel na úrovni 2,6 až 2,8 %. To nás motivuje, aby sme išli ďalej. Lebo vyspelé krajiny z hľadiska poskytovania cestovného ruchu majú tento podiel okolo 6 až 7 %,“ skonštatoval predseda ŽSK.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM