Zuzana Vajayová Krimi

Traja podnikatelia poškodili veriteľov o viac ako 2,5 milióna eur

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil troch podnikateľov z trestného činu poškodzovania veriteľa.

Konatelia dvoch obchodných spoločností sa zlúčili a účelovými zmluvami pripravili veriteľov o viac ako 2,5 milióna eur. Ľubomírovi F. (47) a Ľubošovi P. (49) hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov a Tomášovi J. (35) na jeden až päť rokov. Stíhaní sú na slobode.

V septembri 2004 bola v Žiline založená obchodná spoločnosť, ktorej predmetom podnikania bolo nakladanie s odpadmi, recyklácia kovového a nekovového odpadu a šrotu. Približne po roku od založenia jej banka poskytla viacero úverov na financovanie prevádzkových potrieb. V tom čase sa na ňu previedli aj vlastnícke práva ďalšej žilinskej spoločnosti. Tej iná banka poskytla od mája 2003 viacero úverov. Tak sa táto obchodná spoločnosť stala dlžníkom už druhej banke. Tretej banke zase dlžila za úver poskytnutý na vysokozdvižný vozík. Jej dlh voči bankám predstavoval takmer tri milióny eur. Úvery mali banky zabezpečené záložným právom na rôzny hnuteľný a nehnuteľný majetok spoločnosti. Poskytnuté úvery až do príchodu nového spoločníka splácala.

V septembri 2008 do nej vstúpila nová spoločnosť, ktorej konateľom je Ľubomír F. Spoločníkom žilinskej spoločnosti sa stal napriek tomu, že mala nesplatené pohľadávky voči najmenej trom veriteľom. O tom však Ľubomír F. vedel. Na valných zhromaždeniach spoločnosti sa vymenili jej konatelia za Ľuboša P. a Tomáša J.

V snahe vyhnúť sa splateniu záväzkov žilinskej spoločnosti, Ľubomír F. inicioval konateľov Ľuboša P. a Tomáša J. k uzatvoreniu viacerých účelových zmlúv. Stalo sa tak v septembri až decembri 2008. Išlo najskôr o fiktívne mandátne a kúpnopredajné zmluvy medzi Ľubošom P. a Ľubomírom F. Na ich základe mal Ľubomír F. vykonať pre žilinskú spoločnosť rôzne fiktívne služby. Za ne Ľubomír F. žilinskej spoločnosti vyfakturoval viac ako 115.000 eur.

Spoločnosť Ľubomíra F. tiež fiktívne prenajímala žilinskej spoločnosti maštaľ za vyše 3000 eur mesačne. Celkovo žilinská firma Ľubomírovi F. zaplatila za október až december 2008 takmer 10.000 eur. Okrem toho sa za mesačný poplatok takmer 10.000 eur Ľubomír F. zaviazal, že pre žilinskú spoločnosť zabezpečí výkup druhotných surovín na Záhorí. Žiadne služby ale nevykonal. Takýmto spôsobom zmarili uspokojenie pohľadávok najmenej trom veriteľom o viac ako 135.000 eur.

Neskôr Ľubomír F. uzatvoril ďalšie fiktívne zmluvy s druhým z konateľov žilinskej spoločnosti Tomášom J. Išlo o kúpne zmluvy, ktorých predmetom mali byť technologické zariadenia, nákladné a prípojné vozidlá, kovové kontajnery a vysokozdvižný vozík. Ceny boli podhodnotené. Ľubomír F. za žiaden predmet kúpy žilinskej spoločnosti nezaplatil a dlžnú sumu započítal za fiktívne pohľadávky. Takou pohľadávkou bola napríklad zmluvná pokuta vo výške šesť miliónov eur. Pokuta sa týkala toho, že žilinská spoločnosť neskoro darovala spoločnosti Ľubomíra F. bezodplatne všetky svoje pohľadávky. Pohľadávky žilinskej spoločnosti boli vo výške deväť miliónov eur. Zmarili tak uspokojenie pohľadávok veriteľov žilinskej spoločnosti o viac ako 124.000 eur.

Podľa policajných zistení boli fiktívne zmluvy podpisované po dohode a na pokyn Ľubomíra F. Ten mal prevod majetku žilinskej spoločnosti na jeho spoločnosť organizovať a riadiť. Na pokyn Ľubomíra F. mala žilinská spoločnosť prestať splácať svoje pohľadávky veriteľom už koncom roka 2008.

TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM