Kultúra

Tkáčka Otília (72) zo Strečna: Nevyhadzovalo sa ako teraz, keď sú plné kontajnery nových handier!

Pani Otília rada odovzdáva svoje skúsenosti ďalším. Starým veciam dáva druhú šancu. Prečítajte si podnetný rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Tkáčka Otília (72) zo Strečna: Nevyhadzovalo sa ako teraz, keď sú plné kontajnery nových handier!
Zdroj: TASR

Tkanie patrí neodmysliteľne k jej osobnosti. Tkať sa naučila už v detstve. Dnes už 72-ročná Otília Kadašiová má zbierku tradičných ľudových nástrojov pri spracovaní ľanu, konope, vlny i bavlny. Všetko prezentuje vo svojej Kúdeľnej izbe v Strečne.

Ako to bolo kedysi

Vyrastala v rodine, ktorá bola nasiaknutá folklórom. Tradície, zvyky a obyčaje sa prísne dodržiavali a tradovali. Pani Otka hovorí a usmieva sa. „Keď sme boli deti, tak nám mamy tkali oblečenie. Lebo keby netkali, tak by mali deti holé“, povedala Kadašiová.

Pani Otka spomína, že krosná boli aspoň raz do roka zložené, postrihali sa staré handry a urobil sa koberec. Tvrdí, že sa nevyhadzovalo ako teraz, keď sú plné kontajnery nových handier. Utkala si dokonca aj plachty do výbavy.

„Navliekať, spustiť a tkať, to som vedela. Len tú osnovu vyrobiť, čo je jedna z najdôležitejších robôt, som sa musela doučiť. Ja viem len tak, ako ma staré tetky naučili. Toto drž takto, toto nesmieš takto a toto musíš.Treba tiež mať trošku aj fištrón – rozmýšľať, čo od toho chcem. Čo to má robiť a ako to docieliť,“ vysvetlila.

Dnešné ženy vedia podľa nej napríklad aj vyšívať, ale nechce sa im.

„Vytratil sa nielen remeselný fortieľ, ale aj trpezlivosť. Ja som sa chcela naučiť priasť. Tak som išla za starými tetkami, ukážte mi to. A ony mi povedali: ani mi to neukazuj, lebo by ma z teho zase šľak trafel. No a musela som sa to naučiť sama. Dovtedy som to skúšala, kým som na to neprišla. Zobrala som starý kolovrat a kade sa mi videlo, že nitky išli, kade sa navliekali, tam to bolo vydraté“.

Dáva veciam druhú šancu

Pani Otília navštevuje škôlky, školy, jarmoky a ukazuje, ako sa z ovečkinej nôžky stane ponožka. Zúčastňuje sa na rôznych jarmokoch, výstavách a je aj častou návštevníčkou v domovoch, kde robí prednášky o tkaní. Vie tkať plátno, drôtovať, vyšívať, pliesť, piecť oplátky, mútiť mlieko, drápať perie, variť slivkový lekvár. Je vášnivou zberateľkou tradičných ľudových nástrojov, odevov a starých fotografií.

Dôvod je jednoduchý- dáva veciam druhú šancu.

Zachovávanie tradícií sa podľa nej nedá ohodnotiť peniazmi, jednoducho to robí. „Mne to nikto nekázal, nikto to odo mňa nechce, ani mi nikto nechce na to dať. Ale ja to robím tak, ako viem. Na druhej strane chcem, aby si to ľudia viac vážili. Nielen mňa, ale všetkých remeselníkov. Aby si za to niečo zaplatili. Lebo dnes ľudia len daj, daj, daj. Však máš, však to vieš a ty si predáš,“ hovorí pani Otka.

Kúdeľná izba: Ako zo starých fotografií

Od roku 2011 má v Strečne zriadenú Kúdeľnú izbu. Dvere na nej sú stále otvorené a vítaní sú všetci. Niet vari človeka, ktorý by ju v Strečne nepoznal a každý vám ochotne ukáže cestu k nej. Kudeľná izba je zariadená starosvetsky a človek sa v nej cíti ako doma. Ukrýva sa tu svet, ktorý mladší z nás poznajú už len z rozprávania či starých fotografií.

Nábytok v Kúdeľnej izbe dýcha históriou.

V rohu je rohovú posteľ, vedľa nej truhlica s oblečením, a uvidíte tu aj richtársky kufor. Nechýbajú tu krosná na tkanie a kolovrátok na pradenie. Všetko má svoje čaro a zrazu máte pocit, ako keby ste zastali v čase. Cítite tu neuveriteľný pokoj a kľud.

"„Každému ukážem cestu ľanu od malého semienka až po hotový výrobok – plátno. A každý, kto príde si tkanie môže aj sám vyskúšať,“, povedala Kadašiová.

Páranie peria ako za starých čias

V zime, počas studených dní a večerov sa u nej v Kúdeľnej izbe schádzajú ženy a deti.

"Stretneme sa tu, zakúrime si, uvaríme teplý čaj a driapeme perie alebo vyšívame. Máme tu rôzne aktivity. Aj si pospomíname a zaspievame, ", hovorí pani Otka.

Otília Kadašiová, oživuje zabudnuté remeslá aj prostredníctvom svojej Kúdeľnej izby. O každom kúsku, ktorý tu má, vie z čej povale je. Každá jedna vec jej mi veľmi blízka, konštatuje na záver a usmieva sa.

Otília Kadašiová, Strečno
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM