Iveta Hrabovská Kultúra

Templári zavŕšia tohtoročné výpravy na Orave

Rytieri odetí v bielom s červeným krížom na prsiach sa vydajú na svoju poslednú výpravu v tomto roku. Na ceste Žilinským krajom zavítajú na najnavštevovanejší hrad na Slovensku. Niektorí historici uvádzajú, že tajomní rytieri mali jedno zo svojich sídel práve na Oravskom hrade.

Ilustračný obrázok k článku Templári zavŕšia tohtoročné výpravy na Orave
Foto: Iveta Hrabovská

V sobotu 17. novembra sa sem po viac než 700 rokoch vrátia.

Stredovek za múrami hradu

Tajuplný rád, rinčanie zbraní, doboví remeselníci, duchovná hudba, stredoveké jedlá. Za múrmi majestátneho Oravského hradu nastane stredovek. Cech Terra de Selinan zo Žiliny pod vlajkou Žilinského kraja TEMPLÁROV predvedie nielen bojové umenie, ale aj život templárskeho rytiera.

„Návštevníci prostredníctvom templárskych výprav môžu spoznať kus našej histórie. Výpravy podporujú práve kultúrny turizmus. Poznať históriu znamená prejaviť určitú úctu našim predkom,“ povedal Juraj Blanár, predseda ŽSK. Templári sú opradení rôznymi legendami, o ich pôsobení na území dnešného Slovenska sa vie dodnes málo, ale zanechali tu svoje stopy.

Vôňa jedál

V rámci podujatia čaká návštevníkov stredoveká kuchyňa spojená s ochutnávkou dobových jedál, ukážky hygieny a trávenia času v stredoveku, ako aj vtedajších remesiel. Pri vôni stredovekých jedál a prehliadke dobového jarmoku atmosféru tohto obdobia podfarbia aj piesne Zboru starej hudby Arcus zo Žiliny.

Prechádzku hradom spríjemní zasa vystúpenie skupiny stredovekého folku Gailard. Samotní templári predvedú na hrade dokonalé narábanie mečom, štítom, kopijou, či sekerou, poodhalia niektoré zo svojich tajomstiev a zreprodukujú, čo sa odohralo pri Ludrovej, kde skonal templársky majster Johannes Gottfried von Herberstein. Návštevník však nezostane len pasívnym pozorovateľom. V rámci templárskych akadémií sa priučí streľbe z luku a kuše, vezme do rúk meč a štít, ale otestuje si aj vedomosti o tajomnom ráde a oddýchne si pri stredovekých hrách.

V rámci projektu sa doteraz uskutočnili štyri výpravy. Templárske podujatia v Radoli, Likave, Blatnici a Strečne doteraz navštívilo okolo 5-tisíc ľudí. Svoju popularitu si získali aj akadémie, ktorých sa zúčastnilo takmer 900 záujemcov, prevažne detí, čím sa výpravy stali atraktívne pre celé rodiny.

Vstup na templárske podujatie a nádvorie Oravského hradu je bezplatný, prvých 400 návštevníkov získa pamätnú mincu. Kto nestihne ani poslednú výpravu legendárneho rádu, Žilinský samosprávny kraj pripravil ďalšie templárske podujatia aj v roku 2013, v mesiacoch marec a apríl.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM