Rôzne

Ťažký život so zákernou chorobou: Dievčatá a chlapci ukázali, že osud trpiacich detí im nie je ľahostajný

Zaslúžia si obdiv a uznanie. Toto možno povedať o skupine ľudí, ktorej osud dlhodobo chorých onkologických pacientov nie je ľahostajní. Dobrovoľníci, animátori a študenti sa v Terchovej pri Žiline učili, ako spríjemniť a skvalitniť život dlhodobo chorým deťom.

Ilustračný obrázok k článku Ťažký život so zákernou chorobou: Dievčatá a chlapci ukázali, že osud trpiacich detí im nie je ľahostajný
Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka projektu Krtek v síti majú onkologicky choré deti a mladí ľudia nádej na kvalitnejší spôsob života. V Terchovej si dvadsaťjeden mladých dobrovoľníkov, animátorov, študentov medicíny a fyzioterapie osvojovalo nové poznatky týkajúce sa pohybových aktivít, ktoré majú pomôcť dlhodobo chorým onkologickým pacientom.

Školenie sa uskutočnilo počas uplynulého víkendu a viedli ho Tomáš Vyhlídal a Kateřina Holická z Katedry pohybových aplikovaných aktivít z Fakulty telesnej kultúry Univerzity Palackého v Olomouci.

Najväčší úspech mala hra

Prítomných zaujala hra boccia, šport je určený nielen pre telesne postihnutých športovcov, ktorí majú poruchu funkcie všetkých štyroch končatín, ale aj pre zdravých športovcov. ,,Lektori nám ukázali nové spôsoby pohybových aktivít, do ktorých môžeme zapojiť znevýhodnené deti. Najväčší úspech mala hra boccia, ktorá je tiež súčasťou paralympiády“, dodáva účastníčka školenia Terézia Halušková.

Účastníci vzdelávania získali nové kompetencie vo využívaní rôznych pohybových aktivít pri práci s dlhodobo chorými deťmi a mládežou, ktoré môžu uplatniť v praxi pri dobrovoľníckych aktivitách aj profesionálnej prá­ci.

Projekt Krtek v síti

Projekt Krtek v síti je súčasťou programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou. Cieľom projektu je skvalitniť život onkologickí chorým deťom a mládeži, vytváraním cezhraničných partnerských sietí medzi organizáciami, ktoré sa zaoberajú touto skupinou mládeže.

„Používané formy vedúce k cieľu projektu sú okrem sieťovania aj rekondičné pobyty aj vzdelávanie ľudí, ktorí s pacientmi pracujú. Školenia v Terchovej zabezpečoval slovenský cezhraničný partner projektu Rada mládeže Žilinského kraja a vzdelávaciu časť mal na zodpovednosti český partner projektu Katedra aplikovaných pohybových aktivít Fakulty telesnej kultúry Univerzity Palackého v Olomouci, Centra aplikovaných pohybových aktivít,“ uviedla Damiána Franeková z Rady mládeže Žilinského kraja.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM