Soňa Vanovčanová Kultúra

Takto sa v Žiline rozlúčime s letnými prázdninami: Podujatia ako šité pre vás

Letné prázdniny sa schyľujú ku koncu a vy si môžete vychutnať posledné prázdninové podujatia v meste a jeho blízkom okolí. A to nielen tradičnú Záverečnú...

Ilustračný obrázok k článku Takto sa v Žiline rozlúčime s letnými prázdninami: Podujatia ako šité pre vás
Zdroj: TASR

Záverečná

Piatok, 31. august, o 18.00 hod. / Mariánske námestie

Už tradičné podujatie, ktoré spája všetkých mladých ľudí, či študentov, aby sa veselou hudbou rozlúčili s letom, stretli sa a zabavili predtým, ako sa po veľkých letných prázdninách vrátia do školy. September sa rozbehne s ohlušujúcim zvukom skvelých koncertov v podaní známych kapiel.

Finále plážovej volejbalovej ligy

Sobota – nedeľa, 1. – 2. september, o 8.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Plážová liga 2018 je séria turnajov v plážovom volejbale, kde majú hráči možnosť na jednotlivých turnajoch zbierať body na jej najväčší športový sviatok – finále plážovej ligy. Turnajov sa môže zúčastniť ktokoľvek, kto má chuť v areáli eXtreme park na Vodnom diele Žilina osláviť každú druhú sobotu športom. Súťaží sa v troch kategóriách: A – Profíci, B – Amatéri, C – Začiatočníci. Finále plážovej ligy sa opäť vracia na Námestie A. Hlinku, kde sa prebojujú najúspešnejšie dvojice.

Rozlúčka s prázdninami

Sobota, 1. september, všetky expozície Považského múzea

Vstup do všetkých expozícií Považského múzea v Žiline pre deti do 15 rokov v sprievode dospelej osoby zadarmo.

Imrich: Posledný lev

Sobota, 1. september, 15.00 hod., Sobášny palác v Bytči

Divadelné predstavenie pri príležitosti 420. výročia narodenia Imricha Turza priblíži osudy „mladého leva“ oravsko-bytčianskej vetvy rodu Turzovcov, jediného syna uhorského palatína Juraja Turza.

Imrich Turzo, mladý, pohľadný a veľmi šikovný dedič rodu prežil krátky, ale vzrušujúci život. V dobovom scénickom predstavení, ktoré doplnia ukážky hudobných melódií, si túto osobnosť pripomenieme v kontexte najdôležitejších okamihov jeho života.

Pasekanie

Sobota, 1. september, od 12.00 do 20.00 h, Stredoveká dedina Paseka pod hradom Strečno

V stredovekej dedine Paseka pod hradom Strečno sa uskutoční 2. ročník podujatia Pasekanie. Život a boj vo včasnom stredoveku predstaví 80 účinkujúcich zo skupín historického šermu a oživenej histórie zo Slovenska, Poľska a Čiech. Tešiť sa môžete na boje, tábory, hudbu a chýbať nebude ani stredoveký jarmok a občerstvenie.

Program:

  • 10.00 Otvorenie stredovekej dediny
  • 12.00 Predstavenie účinkujúcich skupín
  • 12.30 Malý koncert skupiny Jar
  • 13.00 Ukážka bojovej taktiky
  • 13.30 Turnaj jednotlivcov
  • 15.00 Turnaj skupín o most
  • 16.30 Bitka dvoch armád
  • 18.00 Veľký koncert skupiny Jar
  • 20.00 Uzatvorenie stredovekej dediny

Sprievodný program vo forme prednášok a „živých“ prezentácií dobového táborenia, bojovej výstroje a výzbroje, odievania, rybárstva, pekárstva, bylinkárstva, lukostreľby…

Staroslovanská Divinka

Sobota, 1. september, od 14.00 h, areál kaštieľa v Divinke

Považské múzeum v Žiline pozýva na 6. ročník podujatia Staroslovanská Divinka. Výstup na Veľký vrch spojený s prednáškou archeologičky Považského múzea a prehliadkou stavby rozhľadne je naplánovaný na 11.00 h. Pre účastníkov výstupu je guláš zadarmo. Pripravený je pestrý kultúrny program, slávnostné uvedenie knihy Divinka Lalinok, koncert Marcely Laiferovej a zapálenie vatry. O 11. 00 začne výstup na Veľký vrch spojený s prednáškou archeologičky PMZA a prehliadkou stavby rozhľadne. Pre účastníkov výstupu je guláš zdarma. Od 14.00 začne kultúrny program a vyhodnotí sa súťaž o Rytiera Divinky, ktorá bude prebiehať. O 16.00 začne slávnostný program uvedenia knihy Divinka – Lalinok, súčasťou bude hudobný program.

Deň otvorených dverí SAD Žilina

Nedeľa, 2. september, od 13.00 hod., areál Domu techniky

Už sa stáva tradíciou, že posledný prázdninový deň sa stretávame pri originálnej akcii, ktorá prezentuje autobusovú dopravu a zároveň umožňuje deťom vyšantiť sa pri rôznych hrách a atrakciách.

Ak by ste mali záujem urobiť materiál o tom, ako žiť ekologickejšie, ohľaduplnejšie alebo ako na Vás dýchla uchovávaná história prostredníctvom vyhliadkovej jazdy na unikátnych autobusových veteránoch, príďte v nedeľu ku Domu techniky v Žiline.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM