Jozef Legéň Kultúra

Tak toto sme pod Dubňom ešte nemali: Do Žiliny zavítajú umelci svetových mien...

Žilinčania a všetci návštevníci mesta majú jedinečnú možnosť spoznať a na vlastné oči vidieť diela svetových umelcov. Cézanne, Manet, Renoir a iní významní impresionisti sa predstavia v Budatíne.

Ilustračný obrázok k článku Tak toto sme pod Dubňom ešte nemali: Do Žiliny zavítajú umelci svetových mien...
Zdroj: TASR

Priaznivci impresionistického výtvarného štýlu sa môžu tešiť na exkluzívnu výstavu, ktorú pripravuje Považské múzeum v Žiline v termíne 25. apríla až 8. júna 2014 v expozičných priestoroch areálu Budatínskeho hradu.

„Výstava je výnimočnou príležitosťou vidieť a spoznať výber z originálnej tvorby svetových umelcov, akými sú Bonnard, Cézanne, Manet, Renoir a iní. Prezentované budú grafiky, akvarely a olejomaľba,“ uvádza Považské múzeum v Žiline.

Jedinečný štýl a hra svetla

Umelecký štýl impresionizmus vznikol okolo roku 1870 vo Francúzsku a neskôr sa rozšíril do celej Európy. Zámerom umelcov bolo tvoriť momentálny výjav. Tak začalo maľovanie v plenéri s využitím zmeny svetla.

Odkedy existuje impresionizmus, sú diváci fascinovaní týmto umením. Bola to umelecká revolúcia, keď umelci zlomili akademické konvencie. Konečne zachytili čaro chvíle a vo svojich dielach vytvorili fantastický a krajší svet. Bolo to obdobie „Belle Epoque“ (krásnej epochy). Maliari ako Paul Cézanne, Edouard Manet, Pierre-Auguste Renoir a iní vytvorili svoje neopakovateľné di­ela.

„Považské múzeum v Žiline je hrdé na to, že môže prezentovať majstrovské diela francúzskeho a nemeckého impresionizmu vytvorené v období od roku 1869 – 1930,“ informuje žilinské múzeum.

Jediná výstava na Slovensku

Výstava bude exkluzívne na Slovensku len v Považskom múzeu v Žiline a potom v Berlíne. Poskytuje ľuďom, ktorí nemajú možnosť cestovať do zahraničia za umením, aj v našom regióne vidieť diela svetových umelcov. Je to časové obdobie Milana Rastislava Štefánika, keď pôsobil vo Francúzsku, čím má výstava pre Slovensko dvojnásobný rozmer – umelecký i historický. Osobne obdivoval a veľmi silne bol inšpirovaný novým umeleckým štýlom – francúzskym impresionizmom.

Nenechajte si ujsť možnosť osobne vidieť výber diel v takomto rozsahu na Slovensku. Výstava je realizovaná v spolupráci s galériou Sundermann Fine Art – Würzburg (Nemecko).

foto: ilustračné
zdroj: pmza

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM