Michal Demjanovič Správy

Tak tomuto sa už povie poriadna kosa: Aha, ako má v našom okrese prituhnúť!

V okrese Žilina treba počítať s poriadnymi mrazmi. A to nie je všetko, pred čím nás varujú odborníci. Tu sú ďalšie podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Tak tomuto sa už povie poriadna kosa: Aha, ako má v našom okrese prituhnúť!
Zdroj: TASR

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) vydali pre náš okres výstrahu druhého stupňa pred nízkymi teplotami.

Pre termín od 6.1. 00:00 hod do 6.1. 10:00 hod platí varovanie, ktoré hovorí, že v okrese Žilina sa miestami očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu –15 – až –17 °C. To však nie je všetko. Ortuť teplomera má totiž u nás následne klesnúť ešte nižšie.

„Od 6.1. 23:00 do 7.1. 09:00 hod sa v okrese Žilina miestami očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu –20 až –24 °C,“ upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav vo výstrahe druhého stupňa.

Meteorológovia upozorňujú, že nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. „Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká. ,“ dodávajú.

Pre náš okres však platia aj ďalšia výstraha prvého stupňa to pre termín od 4. januára 12:00 až do 7. januára 12:00 hodiny. „V okrese Žilina sa miestami očakáva tvorba snehových jazykov a závejov. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ dvíhajú varovný prst odborníci zo SHMÚ. Okrem toho platí aj výstraha druhého stupňa pre silný vietor. „Na horách nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 – 130 km/h,“ dodali.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM