Jakub Forgács Správy

Strašidelný hrad v Žiline má konečne zmeniť podobu: V meste má vzniknúť nové obchodné centrum

Strašiak, ktorý bol tŕňom v oku mnohých Žilinčanov, sa má zmeniť na nepoznanie. Rozostavaná stavba by mohla slúžiť ako obchodné centrum. Kedy by sa mohlo začať s jej rekonštrukciou?

Ilustračný obrázok k článku Strašidelný hrad v Žiline má konečne zmeniť podobu: V meste má vzniknúť nové obchodné centrum
Zdroj: TASR

Desaťročia rozostavaná stavba uprostred žilinského sídliska Solinky, prezývaná Strašidelný hrad, by sa mala zmeniť na obchodné centrum. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Majiteľ objektu chce podľa neho vstúpiť do projektu spoločne s obchodným reťazcom a objekt na Solinkách zrekonštruovať. „Na prízemí bude veľká predajňa obchodného reťazca, na prvom poschodí by mala byť vzorková predajňa majiteľa objektu a na druhom poschodí priestory na prenájom. Pre mňa veľmi dobrá správa. Ak by sa všetko podarilo, je veľký predpoklad, že už v budúcom roku by mohli začať práce na rekonštrukcii objektu. A rekonštrukcia nebude podľa mňa trvať dlhšie ako pol roka,“ povedal Choma.

Doplnil, že majiteľ objektu ešte požaduje odkúpenie asi 450 metrov štvorcových pozemkov pre parkovacie plochy. „Žiadosť by sme posunuli na prvé zasadnutie zastupiteľstva po komunálnych voľbách. Ak zastupiteľstvo rozhodne o rozšírení parkoviska pre budúci obchod, sú tam podmienky, že odpredané pozemky môžu slúžiť len na parkovanie. V prípade, že objekt bude dokončený. Ďalšou podmienkou je, že ak bude objekt dokončený, parkovisko budú môcť v nočných hodinách využívať občania. A v prípade, že nedôjde k stavbe, pozemky vrátia mestu,“ uviedol žilinský primátor.

Pripomenul, že výstavba obchodného centra sa začala v roku 1990 a mala byť ukončená o tri roky neskôr. „Potom stavba pripadla mestu, ktoré ju za primátora Jána Slotu predalo žilinskej súkromnej firme. Vtedajší primátor Žiliny bez vedomia zastupiteľstva sa majetkom mesta zaručil podnikateľovi za úver od banky približne vo výške 1,66 milióna eur. Ten však úver nesplatil a budovu nedostaval. Banka pohľadávku predala a tá menila majiteľov v daňových rajoch. Budova postupne schátrala a uprostred sídliska pôsobí desiatky rokov odstrašujúco. Stalo sa tam niekoľko úrazov, jeden chlapec prišiel o život,“ informoval Choma.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM