Rôzne

Stovky masiek zaplavili Žilinu: Pozrite si v OBRAZOCH, aké príšery sa prehnali centrom mesta

Sprievod vyše päťsto fašiangových masiek z Bulharska, Česka a Slovenska prešiel dnes centrom Žiliny počas 10. ročníka festivalu fašiangových masiek Carneval Slovakia 2014. Pozrite si v galérii, akými maskami sa to hemžilo v centre Žiliny.

Ilustračný obrázok k článku Stovky masiek zaplavili Žilinu: Pozrite si v OBRAZOCH, aké príšery sa prehnali centrom mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Festivalový sprievod vyrazil spred mestského úradu a cez Mariánske námestie, Farské schody, Námestie Andreja Hlinku a Národnú ulicu prešiel späť na Mariánske námestie. Program na námestí otvorilo lietanie masiek z kostolnej veže a pokračoval vystúpením folkloristov, pochovávaním basy a ochutnávkou tradičných fašiangových dobrôt.

„Pre mňa je vyznamenaním, že je tu obrovské množstvo mladých ľudí a nových lokalít – Považia, Oravy, Kysúc, Liptova. Neuveriteľná skupina nových a nových masiek. Prvýkrát sú zastúpení Bulhari – skupina 30 masiek a nádherné maškary divadla Theatre Kveld z Českých Budějovíc. Novinkou je, že nové maškary tvoria aj skupiny detí. Dokonca je prítomná aj umelecká škola. Môj sen je, aby sme dostali do Žiliny v ďalšej dekáde karnevalové mestá Európy,“ povedal zakladateľ festivalu fotograf Ivan Köhler.

Jubilejný ročník festivalu fašiangových masiek je podľa primátora Žiliny Igora Chomu výnimočný aj návštevou špeciálneho hosťa – skupiny Dolna Sekirna z mesta Pernik v Bulharsku. „Mesta, v ktorom sa už polstoročie pravidelne uskutočňuje najväčší festival fašiangových masiek na pripomenutie si tradičného ľudového zvyku vyháňania zlých síl a vítania ožívajúcej prírody po dlhej zime. Týmto tradičným podujatím sa snažíme zachovávať zvyky našich predkov a odovzdávame ich ďalším generáciám,“ skonštatoval Choma.

Stovky masiek zaplavili Žilinu
40
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM