Jozef Legéň Futbal

Šošoni náročnú odvetu zvládli: V treťom predkole narazia na chorvátsku Rijeku

Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili 2:0 vo štvrtkovom odvetnom stretnutí EL nad slovinským tímom Olimpija Ľubľana. Žilina zmazala dvojgólové manko, zahrá si tretie predkolo EL proti chorvátskej Rijeke. O postup žilinských futbalistov sa gólmi postaral slovenský mládežnícky reprezentant Jakub Paur.

Ilustračný obrázok k článku Šošoni náročnú odvetu zvládli: V  treťom predkole narazia na chorvátsku Rijeku
Zdroj: Webnoviny.sk

Hráči corgoňligistu síce prehrali v minulotýždňovom prvom meraní síl v Ľubľane 1:3, no vďaka gólu na ihrisku súpera si zabezpečili postup do ďalšej fázy kontinentálneho pohára číslo dva.

Skóre odvetného zápasu otvoril v 38. min slovenský mládežnícky reprezentant Jakub Paur v drese „šošonov“. Ten istý hráč po zmene strán poslal Žilinu svojím druhým presným zásahom do dvojgólového vedenia.

Zverenci trénera Adriána Guľu nastúpia v 3. predkole Európskej ligy UEFA 2013/2014 proti chorvátskemu tímu HNK Rijeka. „Šošoni“ sa s Rijekou, ktorá zvíťazila vo štvrtkovom zápase na pôde waleského klubu Prestatyn Town 3:0 (prvý duel 5:0), stretnú podľa uefa.com vo štvrtok 1. augusta v Chorvátsku. Odveta je na programe o týždeň neskôr.

I. polčas

Žilinčania, ktorých prišiel z tribúny podporiť aj cyklista Peter Sagan, začali veľmi aktívne. Súpera napádali hneď po strate lopty a snažili sa čo najskôr utvárať si šance pred brankárom Džafičom. V 5. min poslal prvú strelu na bránku hostí z hranice šestnástky Škvarka.

Hostia pohrozili v 13. min, po Omladičovej prihrávke pálil vysoko nad Šporar. V 19. min poslal Škvarka do brejku Majtána, ale slovinský brankár bol pri prihrávanej lopte skôr a podarilo sa mu ju odkopnúť. Hostia prežili úvodný tlak bez inkasovaného gólu, sústredili sa na pozornú obranu v bloku na svojej polovici. Žilinčania si museli dávať pozor najmä na dvojicu technických hráčov Omladiča a Šporara, ktorí sa pokúšali o brejky a prečíslenie po odkopnutí lopty.

Domáci bojovali ďalej, nepoľavili v nasadenom tempe, čo im prinieslo ovocie v podobe gólu v 38. min – po Pichovom centri zľava presne trafil hlavou Paur. Dve minúty pred prestávkou Žilinčania zatlačili Slovincov pred ich bránkou, hostia boli pod obrovským tlakom, ich obrancovia museli vykopnúť Hučkovu hlavičku z bránkovej čiary.

II. polčas

„Žlto-zelení“ pokračovali v nasadenom tempe aj po zmene strán. V 56. min zvýšili svoje vedenie na rozdiel dvoch gólov – zľava centroval Pečovský a opäť nádherne trafil hlavou Paur – 2:0. Po tomto góle začali hrať ofenzívnejšie aj hostia, ale nedarilo sa im v zakončení.

Ich strelecké pokusy boli veľmi nepresné. V 80. min predviedli peknú kombináciu Žilák s Majtánom, žilinský útočník však v zakončení tesne minul. Hneď na to na opačnej strane vystrelil striedajúci Valenčič, ale aj jeho strela letela vedľa.

Dve minúty pred koncom po faule na Zarifoviča kopali hostia priamy kop z pravej strany, Dúbravka však chytil Omladičovu strelu. V nadstavenom čase ešte Guba vysunul do brejku Škvarku, ten však svoju šancu sám proti brankárovi Džafičovi nepremenil.

Hlasy po zápase

Adrián Guľa (tréner Žiliny): „Mali sme solídny vstup do stretnutia s nasadením a odhodlaním. Potom prišiel na chvíľu útlm, ale záver polčasu bol excelentný. Dali sme gól a súpera sme mali na dlani, zacítili sme, že je zdolateľný. Chlapci odviedli dobrú prácu aj v druhej časti hry. Vedeli sme, že nesmieme stratiť koncentráciu na výsledok. Mali sme aj ďalšie šance, aby sme strelili viac gólov. Je tu silný kolektív, ktorý dal do zápasu všetko.“

Andrej Razdrh (tréner Olimpije): „Som veľmi sklamaný z našej hry. Prekvapil ma úplne iný vývoj ako v prvom zápase. Som sklamaný z výkonov jednotlivých hráčov. Zranenie stredopoliara Etémého v úvode nie je ospravedlnením za priebeh hry v tomto zápase.“

Jakub Paur (strelec oboch gólov MŠK Žilina): „Je to výsledok celého kolektívu, dnes sme na ihrisku odovzdali všetko. V porovnaní s prvým zápasom Ľubľana nebola iná, iní sme boli my, tímovejší, agresívnejší, čo sa pretavilo na úspech. Nesústredili sme sa na to, či dá súper gól, chceli sme hrať do konca našu hru. Na konci som sa na to už nemohol ani pozerať, len som sa modlil, aby sme to dotiahli do postupového konca.“

MŠK Žilina (SR) – Olimpija Ľubľana (Slovin.) 2:0 (1:0) – prvý zápas 1:3, do 3. predkola postúpila Žilina

Góly: 38. a 58. Paur, ŽK: 29. T. Majtán, 74. Paur, 90.+ Guba – 75. Mitrovič, rozhodovali: Kehlet – Hummelgaard, Bille (všetci Dán.), 4 137 divákov

Zostavy:
Žilina: Dúbravka – Mabouka, Piaček, Akakpo, T. Hučko – Pečovský – Mihalík (73. Guba), Paur (78. Žilák), Škvarka, Pich – T. Majtán (90.+ Mravec)

Ľubľana: Džafič – Jovič, Zarifovič, Mitrovič, Bagarič – Etémé Mbatama (11. Trifkovič), Ivelja – Omladič, Zeba (67. Zorc), Djurkovič (74. Valenčič) – Šporar

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM