Tlačové správy

Slovensko čaká energetická kríza, predstavitelia Žiliny chcú mesto ukrátiť o dôležitú súčasť rozpočtu

V čase neistoty, ktorá sa spája s neustále sa zvyšujúcou infláciou, zdražovaním, energetickou i vládnou krízou, sa mestské zastupiteľstvo v Žiline ide opäť zaoberať otázkou, ktorá pripraví mesto o  státisíce do rozpočtu a ohrozí kvalitu života jeho obyvateľov. 

Ilustračný obrázok k článku Slovensko čaká energetická kríza, predstavitelia Žiliny chcú mesto ukrátiť o dôležitú súčasť rozpočtu
Zdroj: pexels.com

Prevádzkovanie hazardných hier v kamenných herniach prinesie tento rok do rozpočtu mesta Žilina viac ako 440 000 eur. Táto sumu mestu pokryje napríklad zateplenie škôlok, rekonštrukciu ich kotolní a hygienických zariadení či odstránenie havarijných stavov budov. Týchto peňazí sa mesto ide dobrovoľne vzdať.

 „Len minulý týždeň Únia miest Slovenska oznámila vláde, že obrovský nárast bežných výdavkov ohrozuje plnenie základných funkcií miest a paralyzuje možnosti investícií, vrátane projektov z eurofondov a mestá žiadajú vysokú finančnú výpomoc. Na druhej strane sa zrejme mesto ŽIlina cíti vo výbornej finančnej kondícii, keď nepotrebuje takmer pol milióna eur od hazardných firiem,” prízvukuje Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier. Nedostatok financií na základné služby mesta, prevádzky škôl, zariadení pre seniorov je tak čoraz bližšie k realite. 

Hráčsky svet sa presúva do online priestoru

Nemožno opomenúť fakt, že kamenné herne prirodzene vytláča online svet. „Pandémia urýchlila presun hráčov na internet. Napriek tomu, že počas pandemického obdobia boli kamenné prevádzky zatvorené, zisky z hazardu rástli. Hráči sa prirodzene presunuli na internet,takže mesto takýmto reštriktívnym opatrením nikomu nepomôže, nikoho neochráni a ani nikomu neušetrí peniaze. Len presmeruje ich tok do prostredia z ktorého nemá ani jediné euro,” objasňuje Lukáčová.

Zatvorené herne a kasína by mohli navodiť dojem, že hazard šiel do útlmu, realita je však niekde úplne inde. Koronakríza, ktorú sme si všetci prežili v nedávnej dobe vytvorila akýsi neplánový „ experiment“, aký bude mať celoplošný zákaz herní dosah na hráčov, na spoločnosť či na rodiny, ktorých ochrana je predovšetkým spomínaná ako hlavný  cieľ pri iniciatíve zakázať tento druh podnikania. 

“Za takmer 5 mesiacov povinne zatvorených kamenných prevádzok hazardu na celom území SR hráči prirodzene nevložili do prístrojov v herniach ani euro. Naopak, online hazard počas celej koronakrízy lámal každý mesiac historické rekordy. Podľa Úradu pre reguláciu hazardných hier bol z online kasín za prvý kvartál roka 2021 (kedy herne nič nezarábali) priemerný mesačný výťažok 13 miliónov eur, pričom v decembri pri znovu zatvorení herní nechali hráči v online kasínach až 21, 5 milióna eur. Presmerovanie hráčov na internet je teda zjavné,” uvádza Lukáčová.

V online priestore sú vklady mesiac čo mesiac stále vyššie a podľa Asociácie zábavy a hier je potrebné uvedomiť si, že online hazard predstavuje oveľa závažnejšie riziká než hranie v licencovaných, kontrolovaných a regulovaných kamenných prevádzkach. „Online sféra dáva hráčom bonusy a akcie, ktorým nemôžeme konkurovať, navyše sami deklarujú, že za automatmi už nemusíte nikam chodiť a v pohodlí vlastnej obývačky nikto okolo Vás ani nemusí tušiť, čo na tom mobile vlastne robíte,” prízvukuje Dominika Lukáčová. 

Online svet bez pravidiel

Legálne kamenné prevádzky hazardných hier, ktoré tvoria dôležitú súčasť mestského rozpočtu, sú prísne kontrolované prostredníctvom Registra vylúčených osôb. „V registri sú evidované osoby, ktoré sú v hmotnej núdzi, hráči s chorobou patologického hrania, osoby, ktoré sami požiadali o vylúčenie, vysokoškoláci s priznaným sociálnym štipendiom, osoby, ktorým bolo súdom zakázané hranie či osoby zanedbávajúce povinné alimenty,” objasňuje register  Lukáčová z Asociácie zábavy a hier, ktorá zároveň dodáva: „To znamená, že v kamenných herniach je ochrana hráčov vysoká.” 

Tradičná predvolebná rétorika 

Asociácia zábavy a hier zároveň vyzýva predstaviteľov mesta Žilina, aby v tejto neľahkej situácii upustili od tradičnej predvolebnej rétoriky, ktorou je téma zákazu hazardu, a zamerali sa skôr na hľadanie riešení, ako zabezpečiť financovanie služieb samosprávy v nadchádzajúcom období, ktoré sa výrazne dotkne nielen rodín, ale aj samotného mesta. „Prevádzkovatelia herní sú otvorení dialógu a hľadaniu riešení, ktoré neohrozia už aj tak okresané mestské rozpočty a poskytnú čo najúčinnejšiu ochranu ľudí pred patologickým hráčstvom,” vyjadrila sa Dominika Lukáčová. 

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM