Správy

Skvelé správy zo žilinskej nemocnice: Za prvý štvrťrok prišli na svet stovky detí

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline sa podelila o pozitívne správy. Nový život nezastavila ani pandémia.

Ilustračný obrázok k článku Skvelé správy zo žilinskej nemocnice: Za prvý štvrťrok prišli na svet stovky detí
Zdroj: TASR/AP

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline bolo za prvý štvrťrok 571 pôrodov. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pôrodných asistentiek o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Cieľom tohto dňa, vyhláseného pod záštitou Medzinárodnej konfederácie pôrodných asistentiek (ICM), je podľa Zátekovej vyzdvihnúť a priblížiť význam práce pôrodnej asistentky ako dôležitej sprievodkyne ženy pred, počas a po pôrode.

Desiatky asistentiek

„Na oddelení gynekológie a pôrodníctva žilinskej FNsP pracuje 33 pôrodných asistentiek. Prítomné sú pri každom pôrode, zabezpečujú starostlivosť na oddelení šestonedelia a rizikovej gravidity, pooperačnom oddelení, operačnej sále i príjmovej ambulancii,“ doplnila hovorkyňa nemocnice.

„Pôrodná asistentka je samostatnou odborníčkou a má vysokoškolské vzdelanie. Napriek tomu, že väčšina ľudí vníma jej prácu len pri pôrode, poskytuje tiež špecializovanú starostlivosť a podporu tehotným ženám ešte pred pôrodom a zároveň mamičkám v popôrodnom období počas šestonedelia,“ priblížila vedúca pôrodná asistentka oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Lenka Játiová.

Aktuálne zo Slovenska

Podľa jej slov sú pôrodné asistentky žilinskej nemocnice oporou a profesionálnou pomocou pri narodení takmer 2 000 detí ročne.

Najstaršia a najdlhšie pôsobiaca pôrodná asistentka na oddelení má 62 rokov, najmladšia 24.

Najkrajší okamih

„Mamičky si našu pôrodnicu vyberajú aj vďaka kvalite a skúsenostiam personálu, mnohým zmenám, ktorými si oddelenie prešlo a naďalej prechádza. Snažíme sa ženám poskytnúť odbornú pomoc, ale rovnako ľudský prístup a vľúdne prostredie, aby bol pôrod napriek bolesti ten najkrajší okamih narodenia nového života,“ dodala Játiová.

„V mene rady riaditeľov by som rád úprimne poďakoval všetkým kolegyniam, ktoré sa venujú tomuto poslaniu a vďaka ktorým k nám môžu ženy prichádzať s pocitom istoty a bezpečia. Želáme im najmä mnoho síl a zdravia, aby aj naďalej mohli svoju prácu robiť s láskou ako doteraz. Veľká vďaka,“ uviedol generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM