Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Škandál s poľským mäsom: Kontrolóri preverujú aj prevádzku pri Žiline

Inšpektori vo veľkom kontrolujú autá prepravujúce mäso aj samotné prevádzky. V ostro sledovenej téme padlo aj meno obce zo Žilinského okresu.

Ilustračný obrázok k článku Škandál s poľským mäsom: Kontrolóri preverujú aj prevádzku pri Žiline
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Takmer tristo kilogramov mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku. Dodávky mäsa z inkriminovaného poľského bitúnku mali traja spracovatelia na východe Slovenska – v Bardejove, Gaboltove a Bidovciach. Na brífingu v Ivachnovej o tom vo štvrtok informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš. Dodal, že informácie už posunuli Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý ich prešetruje.

Aj v Žilinskom okrese

Ako na svojich oficiálnych stránkach uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR), prostredníctvom Systému rýchleho varovania od poľských kontrolných orgánov dostala oznámenie, že bitúnok zodpovedný za nedodržanie predpisov ohľadne veterinárnych kontrol – č. WNI 14160202, 07–304 Jasienica Mazowiecka, bol uzavretý.

,,Prostredníctvom systému rýchleho varovania sme dňa 31.1.2019 dostali informáciu o ďalších dodávkach hovädzieho mäsa na územie SR," informuje veterinárna správa s tým, že v týchto prevádzkarniach budú vykonané úradné kontroly príslušnými regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami.

Podľa ŠVPS SR bolo mäso dodané celkom do deviatich prevádzok na Slovensku, z toho jedna z nich sa nachádza aj v Žilinskom okrese, a to konkrétne v obci Varín.

Inšpektori v plnom nasadení

Slovenský agrorezort hneď po zverejnení škandalóznych informácií o poľskej hovädzine spustil cielené kontroly spracovateľských prevádzok a vyslal na cesty potravinových a veterinárnych inšpektorov. Tí kontrolujú vozidlá prepravujúce mäso. Stanovištia veterinárnych inšpektorov na severe Slovenska vo štvrtok v noci kontrolovala aj šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS).

„Ukázalo sa ako správne, že Slovenská republika začala hneď v utorok (29. 1.) robiť kontroly napriek tomu, že zodpovedné poľské orgány informovali, že toto mäso sa nevyváža do členských krajín. Spotrebiteľom odporúčam zastaviť konzumáciu poľskej hovädziny vzhľadom na to, že dôveryhodnosť poľských veterinárnych úradov je zdiskreditovaná. Siahnite radšej po slovenskom mäse, ktoré je plne pod kontrolou,“ uviedla.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM