Igor Petrík Rôzne

Sezóna medvedieho cesnaku: Kde v okolí Žiliny si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Žilinčania. Táto zdravá pochúťka sa vyskytuje aj v okolí Žiliny. Kde ju napríklad nájdete?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku: Kde v okolí Žiliny si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania, čo dobre vedia aj Žilinčania.

Má rozmanité využitie

"Medvedí cesnak je najvhodnejšie používať čerstvý, ale môže sa aj zmraziť. Robí sa z neho cesnekové víno a tinktúry. Iste existuje množstvo receptov, ktoré sa dajú nájsť v literatúre a na internete,“ hovorí Anna Dobošová, botanička a vedúca Oddelenia starostlivosti o chránené časti prírody a krajiny, zo Správy Národného parku Malá Fatra.

„Využívajú sa hlavne čerstvé listy, informácie o jeho využití nájdete takmer v každej knihe o liečivých rastlinách či bylinkách. Podobne ako cesnak obyčajný znižuje krvný tlak, má protizápalové a antibiotické účinky. Pôsobí dezinfekčne na dýchaciu a tráviacu sústavu. Môže sa použiť v kuchyni na dochutenie jedál, polievky, nátierky, pesto. Je zdrojom vitamínov v jarnom období ako jedna z prvých čerstvých jarných bylín,“ vysvetľuje odborníčka.

Ako ďalej dodáva, na severe Slovenska sa objavuje od konca apríla do júna. „Zbiera sa hlavne v období pred kvitnutím, na juhu Slovenska, napríklad lužné lesy okolo Bratislavy, už v súčasnosti. U nás na severe v apríli až júni podľa nadmorskej výšky a nástupu jari.“

Kde pri Žiline naň narazíte?

Medvedí cesnak sa najviac vyskytuje v lužných a listnatých lesoch, kde vytvára bohaté porasty. V bezprostrednom okolí Žiliny sa dá nájsť v Národnom parku Malá Fatra. „Je zbytočné hovoriť o lokalitách v Malej Fatre, keďže akýkoľvek zber rastlín je v národnom parku zakázaný. V okolí Žiliny lokality nepoznám, ale iste sa dá nájsť v listnatých lesoch (bučiny). Dá sa ľahko pestovať aj na tienistých miestach v záhrade,“ dodáva Dobošová.

Nám sa podarilo zistiť, že v okolí Žiliny rastie medvedí cesnak v Rajeckej doline. Napríklad na svahoch vrchu Hnilecká Kýčera. Stačí, ak sa vydáte po zelenej značke z obce Kamenná Poruba. Nájsť sa dá aj na Kľaku, pri obci Fačkov. Rastie priamo popri chodníku.

Anna Dobošová však vystríha pred možnou zámenou. „Je možné si ho zameniť s listami konvalinky, ktorá je jedovatá! Ale cesnaková vôňa je jednoznačná, podľa vône sa nedá pomýliť.“

Prečítajte si tipy na chutné a zdravé recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve medvedí cesnak.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM