Soňa Vanovčanová Kultúra

Šéfkuchár stredovekej kuchyne v Žiline: Táto kombinácia chutí vás prekvapí! FOTO a VIDEO

Na Stredovekom dni v Žiline predviedol gastronomické umenie stredovekej kuchyne. Aké špeciality ste tam mohli vyskúšať?

Ilustračný obrázok k článku Šéfkuchár stredovekej kuchyne v Žiline: Táto kombinácia chutí vás prekvapí! FOTO a VIDEO
16
Galéria

Michal Rubeš je členom občianskeho združenia Cech Terra de Selinan a špecializuje sa na dobovú stredovekú kuchyňu. Spomínané združenie z nášho mesta sa okrem iného ešte venuje historickej lukostreľbe, športovému šermu a dobovej stredovekej hygiene s dôrazom na druhú polovicu 15. storočia.

Spoločne s ostatnými členmi cechu sa zúčastňuje Stredovekého dňa od prvého ročníka podujatia. Nakoľko má rád stredovek a jeho záľubou je varenie, skĺbil tieto dve vášne a svoje kulinárske umenie predvádza na rôznych dobových poduatiach. Už na prvý pohľad je každému jasné, že svojmu remeslu nielen rozumie, ale ho aj baví.

"Okrem dobovej kuchyne predvádzame na Stredovekom dni aj dobové hry a taktiež dobovú hygienu. Čo sa historickej kuchyne týka, pripravujeme tu múčne placky. Ich príprava je veľmi jednoduchá. Spočíva len v zmiešaní múky, vody a soli. Takto pripravené cesto potom vytvarujeme a upečieme na platni. Následne placky podávame s rôznymi omáčkami či už tradičnými, alebo menej tradičnými. Samozrejmosťou je med, prípadne džem a aj smotana s cesnakom,“ ozrejmil šéfkuchár.

To však ešte nie je všetko, nakoľko výber jedál historickej kuchyne je oveľa bohatší.

„Potom tu ešte ponúkame sladké recepty, ktoré zastupujú stredovekú meštiansku kuchyňu. Jedným z nich je orechové pyré, ktoré je veľmi obľúbené. Ide o mlieko s orieškami, medom a bylinkami. Ďalším je hroznová omáčka určená k mäsu, a tá sa skladá z hrozna, slaninky, cesnaku a šalvie. Ide o tak trochu zvláštnu kombináciu sladko slanej chuti, ktorú podávame na ochutnanie s plackami. Pripravíme ju tak, že rozvaríme spolu všetky suroviny do požadovanej hustoty “ prezradil Michal Rubeš.

Vo všetkých prípadoch ide podľa šéfkuchára o historické recepty, ktoré sa používali práve v období stredoveku. Pri ich príprave sa podľa jeho slov spolu s ostatnými členmi inšpirujú autentickými historickými prameňmi, ktoré sú originálne a jedinečné. Inšpiráciou je najmä stredoveká nemecká kuchyňa.

Pozrite si aj fotogalériu ukážok stredovej kuchyne OZ Cech Terra de Selinan a video zo Stredovekého dňa

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
OBRAZOM: Dobová kuchyňa na Stredovekom dni v Žiline
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM