Správy

Rozsiahle práce energetikov pri Žiline: Pribudne 75 nových stožiarov, FOTO

Pokročilý vek a technický stav. To sú dôvody, pre ktoré sa energetici pustili do veľkej obnovy techniky v našom regióne. Reč je o desiatkach stožiarov. Prinášame podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Rozsiahle práce energetikov pri Žiline: Pribudne 75 nových stožiarov, FOTO
5
Galéria
Zdroj: SSD

Stredoslovenská distribučná (SSD), a. s. začala rekonštruovať dve strategicky významné vedenia veľmi vysokého napätia (110 kV), ktoré prepájajú transformovne v Sučanoch a vo Varíne. Dôvodom rekonštrukcie je pokročilý vek a technický stav, rozpočet investície je takmer deväť miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Prvé vedenie pochádza ešte z čias druhej svetovej

„Tieto vedenia sú elektrickou tepnou s veľkým významom pre celé stredné Slovensko. Ich rekonštrukcia pozitívne ovplyvní kvalitu a bezpečnosť distribúcie elektriny v Turci, na hornom Považí, ale aj na Kysuciach, Orave a Liptove,“ zdôraznil manažér kľúčových projektov v SSD Vladimír Svetlošák.

Prvé vedenie pochádza podľa Gejdoša ešte z čias druhej svetovej vojny – z roku 1944, druhé je z roku 1957.

„Staršie vedenie čaká celková výmena všetkých stožiarov aj vodičov. Druhé zrekonštruujú energetici čiastočne – niektoré stožiare vymenia, hlavne tie v náročnom teréne, iným postačí zosilnenie,“ uviedol hovorca SSD s tým, že zo strategického a bezpečnostného hľadiska sú potrebné dve vedenia, pričom každé musí mať vlastný koridor.

Pomáhať bude i vrtuľník

„Najmä pre mimoriadne situácie, ako sú veterné kalamity, pády stromov, námraza a podobne. Obidve vedenia prechádzajú extrémnym terénom, preto časť rekonštrukcie zrealizujeme pomocou vrtuľníka,“ vysvetlil Svetlošák s tým, že pri realizácii si musia pomáhať aj špeciálnou technikou, napríklad pásovými vozidlami na prepravu betónu do strmých svahov či rôznymi lanovkami.

Energetici postavia spolu 75 nových stožiarov a ďalších 54 opravia.

„Nové budú oproti pôvodným vyššie a pevnejšie, každý má najmenej päť ton. Vďaka moderným technológiám sa medzi stožiarmi zväčšia rozstupy, takže ich bude o 16 menej ako predtým, čo bude mať pozitívny dopad na životné prostredie. Ich zabetónovanie si vyžaduje okolo 3500 metrov kubických betónu, čo zodpovedá asi 700 domiešavačom. Na prepojenie transformovní v Sučanoch a Varíne je potrebných spolu približne 150 kilometrov vodičov, a to aj napriek tomu, že celá trasa vedenia má zhruba 20 kilometrov,“ podotkol Gejdoš.

„Ak pôjde všetko podľa plánu, práce by sme mali ukončiť v novembri 2020. Doteraz prebiehali prípravné a jednoduchšie časti projektu, teraz sme sa pustili do najnáročnejších úloh,“ priblížil Svetlošák. Upozornil tiež na nevyhnutné obmedzenia dopravy, keďže vedenia križujú v niekoľkých miestach aj cestu a rieku.

„Snažíme sa hľadať spoločné termíny s ostatnými zložkami, ktoré uzatvárajú cestu už teraz pre ťažbu dreva a údržbu cesty, nech dopravnú situáciu nekomplikujeme ešte viac. Tiež sme si zradili dve stavebné základne, jednu v Martine a druhú v Žiline, aby sme minimalizovali presun techniky popod Strečno,“ dodal s tým, že vďaka príprave a technickým opatreniam z minulého roka si rekonštrukcia nebude vyžadovať žiadne výrazné odstávky elektriny.

Foto ilustračné.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

SSD rekonštruuje vedenie medzi Sučanmi a Varínom
5
Galéria
Zdroj: SSD
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM