Správy

Veľké projekty Žilinskej univerzity: Zníženie hluku na vlakových nástupištiach a výstavba letových laboratórií

Poznáte to, vlak prichádza na stanicu a piskot bŕzd dáva poriadne zabrať našim ušiam. Tomu by mohlo odzvoniť. Žilinská univerzita chce svojim výskumom dosiahnuť zníženie hlučnosti pri brzdení vlakov. A to nie je všetko, univerzita má veľké plány, chce postaviť letové laboratória.

Ilustračný obrázok k článku Veľké projekty Žilinskej univerzity: Zníženie hluku na vlakových nástupištiach a výstavba letových laboratórií
Foto: Jozef Legéň

Žilinská univerzita chce svojím výskumom dosiahnuť zníženie hlučnosti pri brzdení vlakov. Cieľom projektu, na ktorý získala prostriedky z eurofondov, bolo skúmať, ako vzájomne pôsobí železničné dvojkolesie, koľajnica a zároveň brzdný systém.

„Vyvinuli sme unikátny skúšobný stav na základe využitia nových materiálov, ktorým dokážeme redukovať hlučnosť v železničnej doprave," vysvetlila rektorka univerzity Tatiana Čorejová. Laboratórium, v ktorom pracujú, je vybavené originálnym skúšobným prototypom brzdných komponentov RAILBCOT. Informoval o tom hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

ŽU plánuje postaviť letové laboratóriá

Žilinská univerzita plánuje v rámci ďalšieho projektu financovaného z eurofondov vybudovať letové laboratóriá. Súčasťou univerzitného projektu Centrum excelencie pre leteckú dopravu, na ktoré univerzita získala z eurofondov takmer štyri milióny eur, sú laboratóriá Aerolab 1 a Aerolab 2 zamerané na zvyšovanej bezpečnosti civilného letectva.

„Prvé monitoruje elektromagnetické pole v horizontálnej aj vertikálnej dimenzii vzhľadom na rádionavigačné, sledovacie a komunikačné prostriedky. Druhé laboratórium je zamerané na pozorovanie, výskum javov, ktoré vznikajú v oblasti letových hladín od 0 do 3 kilometrov výšky nad povrchom,“ uviedla Čorejová. Aktivity univerzity majú podľa rezortu strategický význam pre možnú medzinárodnú spoluprácu so subjektmi prepojenými na Európsku organizáciu pre bezpečnosť letovej prevádzky (Eurocontrol) alebo Airbus.

Keďže na Slovenku sa neaplikuje spôsob získavania meteorologických údajov prostredníctvom výskumných lietadiel, predstavuje toto špeciálne letové laboratórium podľa univerzity ojedinelý spôsob získavania informácií predovšetkým o oblačnosti, turbulencii, námraze, ako aj o koncentrácii environmentálnych plynov a tokoch krátkovlnného a dlhovlnného žiarenia.

Druhá najúspešnejšia univerzita

Žilinská univerzita v Žiline získala v operačnom programe Výskum a vývoj finančné prostriedky vo výške 61,5 milióna eur. „S počtom 34 europrojektov, ktoré realizovala prostredníctvom Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ, je v poradí druhá najúspešnejšia univerzita,“ povedal Kaliňák.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM