Futbal

Prípad manipulácie vo futbale: Padli aj mená odchovancov Žiliny!

Disciplinárna komisia SFZ pozastavila dočasne činnosť 12 osobám kvôli možnej manipulácii. Reč je aj o zápasoch s našimi klubmi.

Ilustračný obrázok k článku Prípad manipulácie vo futbale: Padli aj mená odchovancov Žiliny!
Zdroj: TASR

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) spustila v pondelok 25. júna disciplinárne konanie a predbežným ochranným opatrením pozastavila dočasne činnosť dvanástim osobám. DK SFZ konala na základe podnetu od oddelenia integrity futbalu SFZ, ktoré odhalilo manipuláciu alebo pokus o manipuláciu stretnutí v dvoch najvyšších súťažiach v sezónach 2015/2016, 2016/2017 a 2017/2018.

Pozastavenú činnosť majú bývalí hráči OFK Teplička nad Váhom Lukáš Mravec a Peter Kosa (obaja sú odchovanci MŠK Žilina), hráči MŠK Rimavská Sobota Matej Vargic, Peter Petrán a Marek Prošovský, hráč FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Michal Pintér, bývalí a súčasní hráči Partizána Bardejov Richard Novák, Ladislav Šosták, Michal Hamuľak, Vladimír Staš, Vladimír Andraščík a bývalý tréner Partizána Bardejov Jozef Kukulský.

Prípad sa týka stretnutí MŠK Rimavská Sobota – OFK Teplička nad Váhom 3:2 (21. mája 2016), FK Poprad – MŠK Rimavská Sobota 4:0 (5. júna 2016), Partizán Bardejov – MFK Skalica 1:2 (24. mája 2017), FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble – AS Trenčín 0:2 (1. apríla 2017), Partizán Bardejov – FC Nitra 0:1 (31. mája 2017) a MŠK Žilina – FC ViOn Zlaté Moravce 2:0 (28. októbra 2017).

„V uvedených stretnutiach išlo o podozrenie z manipulácie alebo pokusu o manipuláciu hráčmi OFK Teplička nad Váhom, MŠK Rimavská Sobota, FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble a Partizána Bardejov. V spolupráci s políciou, ale aj Európskou futbalovou úniou (UEFA) a spoločnosťou Sportradar sa nám podarilo odhaliť manipuláciu stretnutí v najvyšších súťažiach prevažne za účelom výhry v stávkovaní prostredníctvom organizovanej skupiny zloženej z občanov Ukrajiny. Zadržali šesť osôb, ktoré sú vo väzbe obvinené z trestného činu športovej korupcie,“ povedal manažér integrity futbalu SFZ Peter Dedík s tým, že Ukrajinci mali aj sprostredkovateľov.

„V tejto fáze nie je potrebné riešiť kluby. V budúcnosti v prípade preukázania však budú niesť zodpovednosť aj kluby,“ dodal Dedík. Policajné vyšetrovanie prebieha paralelne s disciplinárnym konaním, ku ktorému DK SFZ v súlade s disciplinárnym poriadkom zriadila Senát pre ochranu integrity súťaže. Podľa Dedíka je pravdepodobné, že zoznam podozrivých osôb i manipulovaných zápasov sa ešte rozšíri: „Zaoberáme sa tým viac ako dva roky, podnety sme dostali z viacerých zdrojov, najmä z UEFA, ktorá má systém na monitorovanie podozrivých stávok, od spoločnosti Sportradar, ale aj od iných agentúr. Ide o podobný model ako pred niekoľkými rokmi. Osoby sú prepojené na Áziu, stávky prebiehali na neregulovaných trhoch v zahraničí. Odmeny pre hráčov sa pohybovali rádovo v tisíckach eur.“

Prezident SFZ Ján Kováčik vyhlásil, že v súvislosti s manipuláciou stretnutí nemieni jeho organizácia nič zametať pod koberec: „Slovenský futbal nie je iný ako naša spoločnosť. SFZ nechce zatvárať oči pred korupciou, ktorá sa, žiaľ, deje aj v našich súťažiach. Záleží nám na očistení a naša snaha prináša výsledky.“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM