Igor Petrík Správy

Pri škole v Trnovom by pomohlo parkovisko: Ľudia podali podnet, dostane tento plán na radnici zelenú?

Pri základnej škole v mestskej časti Trnové býva ráno pomerne živo. Rodičia sem privezú svoje deti a aby veľmi nezavadzali, auto odparkujú pri krajnici. Keďže nie je kde inde parkovať. Keď sa ale stretne viacero áut, vzniká problém s prejazdnosťou cesty. Pomohlo by záchytné parkovisko.

Ilustračný obrázok k článku Pri škole v Trnovom by pomohlo parkovisko: Ľudia podali podnet, dostane tento plán na radnici zelenú?
Zdroj: Dnes24.sk

Keď ráno privezú rodičia svoje deti do Základnej školy s materskou školou, Dolná Trnovská v Trnovom stáva sa, že vzniká problém s prejazdnosťou cesty. Keďže nie je kde parkovať, autá stoja pri krajnici. Riešením by bolo vybudovanie záchytného parkoviska pri škole. Tento plán by sa mohol stať realitou.

Ľudia vzniesli podnet

„Minulý mesiac bol na poslaneckom stretnutí prvý raz takýto podnet vznesený zo strany občanov. Ľudia, keď ráno vyložia deti, stoja na ceste. Je tam zároveň zhoršená premávka aj v čase, keď sú napríklad rodičovské združenia, besiedky,“ hovorí Jozef Juriš, poslanec za volebný obvod číslo šesť (Trnové, Rosinky, Bytčica, Mojšová Lúčka).

Zriaďovateľom školy v Trnovom je mesto Žilina. Jeho hovorca Pavol Čorba, na otázku, či mesto vie o podnete občanov na vybudovanie záchytného parkoviska, povedal: „V takýchto prípadoch, a teda aj v tejto veci, je treba dodržať nasledovné kroky. V prvom rade treba uviesť miesto, kde má byť parkovisko situované a zadefinovať režim obsluhy. Ak budú doplnené tieto informácie, môže mesto rozpracovať projektovú dokumentáciu a následne zahrnúť výstavbou parkoviska do plánu investícií,“ priblížil hovorca.

„V mesiaci jún sa vykoná obhliadka miesta, aj za účasti pána poslanca Juriša, kedy sa preveria aj vlastnícke pomery a súlad s Územným plánom mesta Žilina,“ doplnil Čorba.

Áut býva pred školou viac

„Každé ráno veziem syna do školy. To by ste mali vidieť, ako niektorí rodičia vytrubujú, kým môj syn vyjde z auta. Donútilo nás to vstávať skôr, aby sme nechytili rannú špičku pri škole,“ hovorí mamička Zdenka.

„Naučila som sa dcéru vodiť pešo. Nemám trpezlivosť na takúto premávku. A hlavne, veľa ľudí je pohodlných a zaparkujú rovno uprostred cesty, pred vchodom. Ako keby ich deti nemohli prejsť dookola po vlastných,“ dopĺňa ďalšia mamička Ivana.

„Je pravda, že keď býva viac rodičov s deťmi, parkujú rovnobežne s cestou. Ale niektorí môžu odparkovať aj v bočnej uličke, nie je to priamo pri vchode,“ povedala Mariana Winklerová, riaditeľka Základnej školy s Materskou školou Trnové. Doplnila, že doteraz ešte neriešila sťažnosti rodičov týkajúce sa parkovania pri škole. „Zatiaľ ma nikto z rodičov osobne nekontaktoval,“ povedala riaditeľka.

„My privítame každé parkovacie miesto, ide nám hlavne o bezpečnosť detí a ak tam rodič odbočí, tak to bude len super. Ľudia, ktorí idú s deckami do škôlky majú štyri miesta, keď je voľné, tak ich využívajú. Tí, čo idú do školy, stoja na hlavnej ceste. Ráno, okolo 7.20 – 7.30 je tam áut viac,“ povedal Milan Turčan z Mestskej polície Žilina, ktorá každé ráno zabezpečuje prechod detí na priechode pred školou. Pripomenul, že pred časom bol v úseku vybudovaný retardér a zároveň tam platí obmedzenie rýchlosti.

Foto: Žilina Gallery, Zuzana Gadušová

Pri škole v Trnovom by pomohlo parkovisko
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM