Soňa Vanovčanová Kultúra

Prevetrajte si hlavu: Tipy, kam najbližšie vyraziť v Žiline

Zaujímavý koncert alebo pohybová improvizácia... Nazrite, čo ponúka nový týždeň v našich končinách.

Ilustračný obrázok k článku Prevetrajte si hlavu: Tipy, kam najbližšie vyraziť v Žiline
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Tranzit

Utorok 16. októbra, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Tranzit (r. Christian Petzold)
Nemecký režisér Christian Petzold vo filme Tranzit skúma fantómov európskej migrácie a identity. V jeho neobvykle poňatom filme s množstvom melodramatických i politických motívov je príbeh z čias nemeckej okupácie Francúzska zasadený do súčasných reálií. Hlavnou postavou filmu je Georg, ktorý postupne prijíma totožnosť ľudí, s ktorými ho dávajú dokopy tragické okolnosti. Tá mu síce umožňuje dostať víza a odplávať jednou z posledných lodí, ktoré opúšťajú Marseille, ale spolu s ňou na seba berie aj niektoré ťaživé dôsledky. V Marseille totiž nachádza „svoju“ ženu, ktorú pozná len z listu. Vezme na seba s novou identitou aj nový vzťah a novú budúcnosť?

Tranzit (Transit) – Christian Petzold / D, FR / 2018 / 101 min / české titulky

Rozkvet slovenskej populárnej a tanečnej hudby

Streda, 17. októbra, o 19.00 hod., Veľká scéna domu odborov

Novoročný koncert pod pyramídou 2018 – repríza

Hudobná produkcia z obdobia 30. – 40. rokov minulého storočia, orchester Bratislava Hot Serenaders

Dress code: FORMAL

Dĺžka podujatia: 75 min.

Smrť sa volá Engelchen

Streda, 17. október, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Ladislav Mňačko, významný a osobitý slovenský prozaik, dramatik a publicista, napísal tento protivojnový román na základe vlastných, trpkých skúseností z partizánskeho hnutia. Počas druhej svetovej vojny vypálilo nemecké komando moravskú obec Ploština za to, že jej obyvatelia pomáhali partizánom. Ladislav Mňačko bol ako mladý partizán priamym svedkom týchto udalostí. Prostredníctvom postavy Voloďu autor znovu rozpráva svoj príbeh o zmysluplnosti vojny a hľadaní zvyškov ľudskosti v nej. Spočiatku dobrodružný partizánsky život Voloďu je osudovo pretkaný láskou k záhadnej Marte. Táto žena prinesie do drsného kopaničiarskeho prostredia túžbu po láske aj smrteľné nebezpečenstvo prameniace z pomsty a zrady. Začína boj o holý život, ktorý akoby nikdy nemal skončiť. Veď po vojne treba trestať vinníkov. Kto je však víťaz a kto porazený? Čo nakoniec spasí zranené duše?

Tanečný dvojvečer

Štvrtok a piatok, 18. a 19. októbra, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Stretnutie dvoch divadelných tvorcov, rôzne nazerajúcich na mužskú individualitu v súčasnej tekutej spoločnosti. Spring Cleaning je rituálna fraška Jarrettovej spoločensky-sexuálnej skúsenosti, s použitím konkrétnych piesní a zvukových útržkov, ktoré sú spúšťačom týchto spomienok. Inscenácia je nahliadnutím na autorovu zraniteľnosť voči bežným kultúrnym normám.
Druhým predstavením je sólo Jana Bártu Pitch. Čo vlastne presne upútava našu pozornosť? Nakoľko sa musíme sústrediť, aby sme vnímali určitý objekt alebo dej? Platí zabehnutá rovnica, že našu primárnu pozornosť upútava najmä nápadnosť, neočakávanosť a originalita?

Triky fet a makači

Sobota, 26. mája, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Mohamed Rouabhi je francúzsky dramatik a režisér alžírskeho pôvodu, ktorý má doteraz na konte dvanásť hier a dlhodobo sa venuje hraniu, písaniu a réžii vo Francúzsku. Triky, fet a makači, to je gangsterská komédia v štýle a poetike filmov Quentina Tarantina o piatich rozdielnych týpkoch s jedným spoločným cieľom.

Bláznivá komédia o peniazoch, diere v stene a svojráznych chlapíkoch s nevyberaným slovníkom a dosť nevyrovnaným čchi. Partia zlodejov sa rozhodne dokončiť jednu starú fušku. Pre drsných mužov so skúsenosťami by to nemal byť problém. Odpratať mŕtvolu, zohnať zbíjačku, vybaviť pár telefonátov a zbaliť Pamelu však nebude také ľahké.

Účinkujú: B. Zachar, M. Koleják, J. Dobrík, D. Uzsák, M. Tomasy, B. Bačo, A.Nováková. RÉŽIA: Eduard Kudláč. V hre sú použité expresívne výrazy.

Hudobno-pohybová improvizácia

Streda, 17. októbra, o 19.00 hod., Nová synagóga

Duo Seshen / Wróblewski (JP / CZ)
Do programu koncertov v unikátnom priestore synagógy radi zaraďujeme aj ne-koncerty, ktoré prekračujú hranice zaužívanej predstavy o ich štandardnej forme. Pozývame na stretnutie pri ďalšom – hoci ťažko žánrovo opísateľnom, no o to viac príťažlivom – hybride. Bude telo, bude pohyb, bude spev, bude zvuk. A nebude to ani pohybové predstavenie ani performance.
Seshen je tanečnica a speváčka z Japonska, v súčasnosti pôsobí v Nórsku. Michal Wróblewski je skladateľ a saxofonista žijúci v Prahe. Stretli sa v roku 2014 na hudobnej akadémii v Oslo a od tohto momentu spolupracovali v rôznych zoskupeniach.

Hmyz (premietanie)

Streda, 17. októbra, o 18.00 hod., Rosenfeldov palác

Krčma v malom meste. Je zatvorené, stoličky sú prevrátené na stoloch. Na vešiaku visia “hmyzie šatičky“: sukienky z krepového papiera, papundeklové motýlie krídla, pestro pomaľované a čierne lesklé krovky chrobákov.
Pri stole v kúte miestnosti sedí šesť miestnych ochotníkov: režisér, Růžena, pán Václav, pán Borovička, železničiar Kopřiva a slečna Jitka. Tulák leží doma s ischiasom. Chrobáčica a Kukla ešte neprišli. Počas skúšky sa prelínajú životy ochotníkov s osudmi postáv hry bratov Čapkovcov Zo života hmyzu. Režisér – Svrček umorí pána Václava, milenca svojej ženy. Pán Kopřiva, hrajúci Parazita, zožerie slečnu Jitku – Larvičku. Pánovi Borovičkovi sa podarí prevtelenie do chrobáka tak presvedčivo, že opustí nadobro svoju ľudskú podobu. Počas skúšky sa rodí aj umiera, čas nehrá rolu.
A to všetko sa odohráva na pozadí hry bratov Čapkovcov, kde sa hmyz správa ako ľudia a ľudia ako hmyz.

Animovano-hraná čierna komédia Hmyz (2018, ČR/SR) je inšpirovaná divadelnou hrou bratov Čapkovcov Zo života hmyzu a novelou Franza Kafku Premena. Kombinuje prvky animovaného a hraného filmu, zároveň dáva nahliadnuť do zákulisia a odkrýva proces tvorby Jana Švankmajera, ikony surrealizmu, ktorý svojou celoživotnou tvorbou ovplyvnil aj Tima Burtona či Davida Lyncha. Hmyz je podľa slov režiséra jeho posledným celovečerným filmom.

Genius loci: Archeológia

Štvrtok, 18. novembra, o 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Pokračujeme diskusnými podvečermi “Genius Loci”. Témou v októbri bude Archeológia. Pozvanie prijali Jozef Moravčík, Jozef Dorica a Martin Furman. Moderátorom diskusie bude Michal Jurecký.

Cieľom podujatí “Genius Loci Žilina“ je predstaviť a nahliadnuť do zákulisia najrôznejších spolkov, inštitúcií, klubov, organizácií či podujatí, ktoré tvorili a doteraz tvoria kultúrny a spoločenský život v Žiline. Podstatou je zachytiť výpovede osobností a komunít. Prinášať na povrch rôzne aspekty života v Žiline a zamerať sa na jej fenomény. Odkrývanie týchto súvislostí prináša nové pohľady a pomáha utvárať povedomie o živote v našom meste a uvedomovanie si jeho špecifického charakteru – jeho Genius Loci. Ťažiskom je vlastná výskumná činnosť smerujúca k zachovaniu faktov, pamätí a vytváranie archívu slúžiaceho pre ďalšie skúmanie, bádanie a ako odkaz budúcim generáciám.

Hudba troch storočí

Štvrtok 18. októbra, o 19.00 hod., Dom umenia Fatra

  • Lukáš Pohůnek, dirigent
  • Gustáv Beláček, basbarytón
  • Ján Slávik, violončelo

Program:

Ludwig van Beethoven

  • Predohra Coriolanus 8´

Egon Krák

  • Message pre violončelo a orchester 13´

Antonín Dvořák

  • Biblické piesne – výber 15´

Eugen Suchoň

  • Tri piesne v úprave P. Zagara pre bas a sláčikový orchester 15´
  • Malinconia (M. Válek)
  • Nuova speranza (P. Štilicha)
  • Giocondita (J. Smrek)

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Symfónia č. 31 D dur KV 297 „Parížska“ 18´

Renomovaný basbarytonista Gustáv Beláček uvedie klenoty piesňovej literatúry 19. a 20. storočia. Beláčkov charizmatický basbarytón sa rozozvučí v Dome umenia Fatra v Biblických piesňach A. Dvořáka a troch piesňach – Malinconia, Nuova speranza a Giocondita – Eugena Suchoňa v úprave slovenského skladateľa Petra Zagara. Druhým sólistom večera bude ďalšia výrazná osobnosť slovenského interpretačného umenia, violončelista Ján Slávik. Uvedie skladbu Message známeho žijúceho autora Egona Kráka. Na úvod koncertu zaznie dramatická predohra Coriolan L. van Beethovena a na záver zaznie brilantná Mozartova symfónia „Parížska“. Partnerom obom sólistom i orchestru bude mladý slovenský dirigent, žilinský rodák Lukáš Pohůnek.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM