Jozef Legéň Správy

Prepadnutý strop bytovky na Bratislavskej ulici: Statik rozhodne o osude jej obyvateľov!

Katastrofálny stav bytovky na Bratislavskej ulici v Žiline príde posúdiť statik. Ak sa potvrdí narušenie statiky budovy, mesto nebude investovať prostriedky na opravu. Zarážajúcim je fakt, že v tejto lokalite eviduje radnica mesta až 95 percent neplatičov, ktorých dlh mestu je takmer 900 000 €.

Ilustračný obrázok k článku Prepadnutý strop bytovky na Bratislavskej ulici: Statik rozhodne o osude jej obyvateľov!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako sme vás už informovali, niektoré z bytoviek na Bratislavskej ulici v Žiline sú v katastrofálnom stave. Mesto plánuje prizvať statika, ktorý posúdi stav jednej z nich.

Posudzovanie objektu statikom je naplánované na druhý kvartál tohto roka. Mesto uvažuje, že z dôvodu bezpečnosti dá vykonať statický posudok aj na niektoré ďalšie bytovky v tejto lokalite.

„Vzhľadom k tomu, že je prepadnutý strop bytového domu na Bratislavskej č. 58, je nutné celkové posúdenie objektu statikom. Z dôvodu bezpečnosti, uvažujeme o vykonaní statickej kontroly aj ďalších bytoviek poškodených nájomníkmi,“ hovorí hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Mesto nebude investovať do opravy

„Ak statik potvrdí narušenie statiky budov, Mesto v procese asanácie nebude investovať finančné prostriedky na ich opravu, pretože nie je vlastníkom pozemkov, na ktorých budovy stoja,“ povedal hovorca Žiliny. Podľa dostupných informácií – v dlhodobých plánoch výstavby železníc sa uvažuje o zabratí pozemku pod bytovkami pre rýchlo trať.

Ak sa preukáže narušená statika, kde sa presťahujú?

Ak sa preukáže narušená statika spomenutej budovy, Mesto bude musieť vykonať asanáciu. „Potom sa presťahuje nájomná rodina, ktorá tam legálne býva do niektorého voľného bytu a až potom sa vykoná asanácia. Za osoby, ktoré nelegálne obývajú akýkoľvek mestský bytový priestor, Mesto Žilina nezodpovedá a nie je povinné im nájsť náhradné bývanie v zmysle platnej legislatívy SR,“ uvádza hovorca.

Mesto eviduje 95% neplatičov, dlh 900 000 €

Na Bratislavskej ulici je v súčasnosti postavených 16 obytných domov II. – IV. kategórie. Mesto eviduje 410 obyvateľov, ktorí majú v tejto lokalite trvalý pobyt. S platcami je tu však situácia alarmujúca. „V tejto časti mesta evidujeme približne 95% neplatičov s dlhom voči Mestu takmer 900 000 €,“ upresňuje Čorba.

foto: ilustračné

Katastrofálny stav bytoviek na Bratislavskej ulici
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM