Kultúra

Predstavenie medzi New Yorkom a Žilinou: Inscenácia pod taktovkou držiteľa tanečného Oscara!

Dvaja tanečníci. On z New Yorku, ona z Bratislavy. Vzájomné tvorivé stretnutia na rôznych miestach sveta sa stali inšpiráciou pre vznik predstavenia, ktoré vytvorili v Žiline. V úlohe choreografa sa predstaví Jaro Viňarský, čerstvý držiteľ ocenenia The Bessie Award, čo je obdoba filmového Oscara.

Ilustračný obrázok k článku Predstavenie medzi New Yorkom a Žilinou: Inscenácia pod taktovkou držiteľa tanečného Oscara!
Zdroj: Dnes24.sk

Výsledok spoločnej práce, tanečný duet s názvom XIRA, bude mať premiéru 28. a 29. novembra v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. V úlohe choreografa s dvojicou spolupracuje Jaro Viňarský, čerstvý držiteľ jedného z najprestížnejších ocenení v rámci súčasného tanca, The Bessie Award.

Intímny titul, blízkosť dvoch ľudí

XIRA je intímny titul zaznamenávajúci blízkosť dvoch ľudí, tanečníkov, ktorí si spomínajú na svoje tanečné stretnutia na miestach medzi New Yorkom a Žilinou. Američan Matthew Rogers a Slovenka Soňa Ferienčíková odhaľujú v tomto živom dokumente svoj osobný príbeh.

Prepojenie dvoch svetov

Matthew Rogers pôsobí striedavo v New Yorku a Žiline. Soňa Ferienčíková žije a tvorí na Slovensku, pôsobí však aj v zahraničí, istú dobu žila v New Yorku. Prepojenie ich dvoch svetov v jednom meste sa podarilo aj vďaka medzinárodne uznávanému tanečníkovi Jarovi Viňarskému, ktorý v súčasnosti žije v Žiline a dlhodobo spolupracuje so Stanicou.

„Osobne som pri ich prvom tvorivom stretnutí nebol, ale dostala sa ku mne časť fotografickej dokumentácie. Nepohyblivý záznam, dve konkrétne fotografie ma veľmi fascinovali. Zvláštna fyzická kompatibilita dvoch tiel, veľmi intímna, v niečom animálna, poetická. Jednoducho krása. S obidvoma som tento svoj pocit zdieľal, až sme sa dostali k tvorbe predstavenia XIRA, ktoré oživuje a rozpracúva ich tanečné stretnutie v New Yorku,“ opisuje impulz k tvorbe Jaro Viňarský, choreograf inscenácie.

„XIRA je poetické predstavenie, pri ktorom nie je nutné hľadať hlboké významy, ale stačí sa nechať unášať vizuálnou zložkou a pohybovým tokom predstavenia v priestore, silou momentu a vzájomnej energie,“ dodáva Viňarský.

XIRA

  • súčasný tanec / premiéra
  • štvrtok a piatok, 28. a 29. 11. 2013, 19.00, Stanica Žilina-Záriečie
  • Choreografia: Jaro Viňarský
  • Tanec: Soňa Ferienčíková, Matthew Rogers
  • Svetelný dizajn: Tomáš Morávek
  • Grafický dizajn: Peter Dlhopolček
  • Hudba: Janek Schaefer / Extended Play
  • Produkcia: Stanica Žilina-Záriečie
  • Koprodukcia: SKOK! o.z.

Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 0948 344 606

foto/zdroj: Peter Snadík, Peter Hapčo

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM