Jozef Legéň Správy

Regionálne letiská v ohrození: Horúcim kandidátom na zánik je aj letisko v Žiline!

Návrh rozpočtu na budúci rok môže znamenať zánik niektorých regionálnych letísk. Pre leteckú dopravu je totiž v rozpočte na rok 2014 zatiaľ naplánovaná suma jeden milión eur, kým v tomto roku to bolo 6 miliónov eur. V ohrození je aj žilinské letisko.

Ilustračný obrázok k článku Regionálne letiská v ohrození: Horúcim kandidátom na zánik je aj letisko v Žiline!
Zdroj: TASR

Po dnešnom rokovaní vlády SR vyhlásil minister dopravy Ján Počiatek, že niektoré regionálne letiská sú v existenčnom ohrození. Výdavky na letectvo by sa tak mali na rok 2014 znížiť o 83 %.

Rokovania o budúcoročnom rozpočte ešte ukončené nie sú. Minister preto avizoval, že sa aj spolu so samosprávou pokúsi zabojovať o viac peňazí pre leteckú dopravu. „Ale vzhľadom na to, ako vidím, v akom stave je rozpočet, aké sú jeho možnosti, myslím si, že toto sa len veľmi ťažko dostane medzi priority," odhadol šéf rezortu dopravy.

Horúcim kandidátom je Žilina

Žiadne problémy by sa podľa neho nemali týkať letiska v Bratislave, no v prípade regionálnych letísk je situácia vážna. „Momentálne sa zamýšľame i nad tým, či nedôjde aj k úplnému útlmu prevádzky na niektorých letiskách,“ opísal Počiatek. Najhorúcejším kandidátom je podľa neho letisko v Žiline a otázne je aj letisko na Sliači.

„Uvidíme, ako to celé dopadne, ale pravdou je, že rozpočet v takomto stave môže znamenať pre niektoré regionálne letiská aj zánik,“ konštatoval minister. Sám by privítal, keby napríklad do žilinského letiska prišiel investor, ujal sa ho a rozvinul na ňom prevádzku. „Avšak všetky optimistické reči, ktoré som doteraz počul, sa nezhmotnili do nejakej reálnej dohody,“ dodal Počiatek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM