Aktualizované Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Práve odklepnuté: Poslanci schválili financovanie obytného domu na Dlabačovej

Na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci schválili financovanie polyfunkčného domu, ktorý má vyrásť na Dlabačovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Práve odklepnuté: Poslanci schválili financovanie obytného domu na Dlabačovej
5
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Na ostatnom mimoriadnom zasadnutní Mestského zastupiteľstva poslanci prejednávali návrh na schválenie podania žiadostí na dotáciu a úver pre nadobudnutie 40 bytových jednotiek v polyfunkčnom dome na ulici Daniela Dlabača.

„Podobný materiál, teda zámer výstavby takéhoto domu, sme už v zastupiteľstve dvakrát schvaľovali. Teraz sme v procese ukončenia stavebných konaní a potrebujeme sa posunúť ďalej práve kvôli žiadosti do Štátneho fondu rozvoja bývania, a tú bude treba podať do konca tohto mesiaca,“ uviedol na mimoriadnom rokovaní Mestského zastupiteľstva primátor Žiliny Igor Choma.

Mestské zastupiteľstvo schválilo podanie žiadostí na dotáciu a úver pre nadobudnutie 40 bytových jednotiek v polyfunkčnom dome na Ul. Daniela Dlabača a súvisiacej technickej vybavenosti počtom 27 hlasov z prezentovaných 30 poslancov. Jeden poslanec hlasoval proti a 2 sa hlasovania zdržali.

Zdroj: Mesto Žilina

Veľmi dobrá ekonomická kondícia mesta dovoľuje investovať financie aj z úverových peňazí. Z týchto zdrojov sa plánujú odkúpiť byty v pripravovanom projekte polyfunkčného domu na Dlabačovej ulici, ktoré budú slúžiť ako mestské nájomné byty.

O schválení podania žiadostí na dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR a úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a následnom použití týchto peňazí informovala po mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

Ako uviedla Zigová, polyfunkčný dom vyrastie na mestských pozemkoch v blízkosti centra, železničnej a autobusovej stanice.„Mestu prinesie 40 nájomných bytov. Investícia si vyžiada viac ako dva milióny eur. Výstavba však nebude v réžii mesta, budovu postaví súkromná spoločnosť a samospráva plánuje kúpu už dokončených bytov,“ upresnila hovorkyňa.

Na jej financovanie chce preto mesto využiť úver zo ŠFRB a dotácie z ministerstva. „Tento investičný zámer podporili poslanci ešte v roku 2016, dnes bolo dôležité odsúhlasiť samotné podanie žiadostí,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma.

Podľa schváleného dokumentu získa mesto z dotácie rezortu dopravy a výstavby 769 200 eur, ďalších 1 316 620 eur plánuje prefinancovať zo spomínaného úveru a zvyšných 34 580 eur použije z vlastných zdrojov.

„Jeden úver použijeme na kúpu samotných bytov, ten bude vo výške približne 1,1 milióna eur, z ďalšieho úveru vo výške 195 tisíc odkúpime garážové miesta,“ vysvetlil Igor Choma. Dodal, že mesačná splátka oboch pôžičiek vyjde mesto Žilina približne 4 500 eur.

Záujem o nájomné byty vo vlastníctve mesta začal podľa Zigovej narastať.

„Ku koncu januára evidoval mestský úrad 223 žiadostí o pridelenie bytu,“ doplnila hovorkyňa mesta.

„Našou snahou je preto hľadať nové možnosti a spôsoby ich výstavby. V najbližšej dobe plánujeme vybudovanie mestských bytov na Dlabačovej ulici a druhý plánovaný projekt je výstavba nájomných bytových jednotiek v časti Rudiny,“ priblížil žilinský primátor.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM