Rôzne

Práce na hradnej cyklotrase napredujú: Pribudol nový most

Žilinský samosprávny kraj, ktorý podpísal v septembri tohto roka deklaráciu o spolupráci so spoločnosťou Kia Motors Slovakia, pokračuje aj naďalej v budovaní nových a obnove už existujúcich cyklistických chodníkov.

Ilustračný obrázok k článku Práce na hradnej cyklotrase napredujú: Pribudol nový most
Foto: Iveta Hrabovská

Práce na unikátnom projekte cyklotrasy spájajúcej Budatínsky hrad a Hrad Strečno pokračovali aj v decembri.

Žilinská župa získala od významnej automobilovej spoločnosti Kia finančnú dotáciu vo výške 100– tisíc eur na účely financovania projektu „Cyklotrasa Hrad Budatín – Hrad Strečno, celková investícia na prvú fázu výstavby úseku A medzi priehradným múrom a Budatínskym hradom je v hodnote 130 tisíc eur, pričom zvyšok financuje kraj z vlastných zdrojov.

Práce na tomto unikátnom projekte pokračujú už tretí mesiac, oficiálne spustenie nového úseku cyklotrasy je naplánované na apríl budúceho roka.

„Podpora mobility je jednou z priorít našej firemnej filantropie, v rámci ktorej sme v tomto roku podporili filantropické aktivity sumou 685 000 eur,“ povedal na minulotýždňovej tlačovej konferencii Dušan Dvořák, hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Nový most

V rámci projektu s názvom BikeKIA sa počas uplynulých mesiacov vybudoval a osadil oceľový most ponad biokoridor, vďaka ktorému už cyklisti nebudú musieť využívať účelové mostíky areálu vodných športov, ktoré nie sú na podobné využívanie prispôsobené.

Podarilo sa tiež vyrovnať a vyplniť štrkovou vrstvou viac ako 1,2 km dlhý úsek cyklotrasy a osadené boli nové lavičky, stojany na bicykle, prístrešky a informačné tabule.

„Cyklotrasa by mala byť verejnosti prístupná už na jar budúceho roku a verím, že prispeje k zatraktívneniu celého okolia medzi Budatínskym a Strečnianskym hradom,“ dodal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM