Soňa Vanovčanová Kultúra

Potulky svetom: V Rosenfeldovom paláci otvorili výstavu Mojmíra Vlkolačka

Kresby Mojmíra Vlkolačka z ciest po južnej Európe predstavuje výstava Potulky svetom, ktorú otvorili v Rosenfeldovom paláci v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Potulky svetom: V Rosenfeldovom paláci otvorili výstavu Mojmíra Vlkolačka
4
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Kresby Mojmíra Vlkolačka z ciest po južnej Európe predstavuje výstava Potulky svetom, ktorú v stredu slávnostne otvorili v Rosenfeldovom paláci v Žiline. Výstava potrvá do 7. septembra 2018.

„Bol mimoriadne vzdelaný v histórii. Cestoval po južnej Európe – hlavne Grécku, Španielsku, južnom Taliansku. V rámci odborných znalostí, vedomostí a záujmov si to konfrontoval. Namiesto fotoaparátu mal jemu prirodzenú vec – ceruzku a papier. Na výstave vidíme, ako si to zakresľoval a robil si poznámky,“ povedal dramaturg výstavných činností Rosenfeldovho paláca Pavel Choma.

Hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová pripomenula, že Vlkolaček bol aj autorom množstva obrazov starej Žiliny, ktorú si pamätal od svojej mladosti. „Časť tvorby, ktorú daroval mestu, je vystavená v Radnici mesta Žilina. V tvorbe zobrazoval najmä realistickú podobu mesta, ale i už neexistujúce ulice a domy. Historicky však existovali, preto ich umelecky predstavil dnešnému obyvateľovi mesta,“ uviedla Zigová.

Podľa Chomu by sa výstava komplexného Vlkolačkovho diela mohla uskutočniť v Rosenfeldovom paláci v roku 2019. „V najbližšom čase sa budeme snažiť zaradiť ju do dramaturgického plánu. Toto je ochutnávka na budúcu výstavu. Ale chceli by sme k nej ešte niečo pridať, aby sa stala zaujímavejšou. Treba si naštudovať materiály, stretnúť sa s ľuďmi, ktorí ho poznali bližšie. A možno zostaviť a vydať menšiu publikáciu. Mohla by to byť prvá publikácia, ktorú vydá Rosenfeldov palác,“ podotkol Choma.

Vlkolaček pôsobil v Žiline od roku 1945. „Bol autorom množstva článkov o starej Žiline. Napísal svoje spomienky na žilinskú reálku, kde maturoval a učil. Známy je jeho výskum v Kostole svätého Štefana kráľa. Jeho snom a víziou bolo, aby Žilina mala svoju mestskú galériu, kde by sa mohli prezentovať miestni umelci, a aby jeho diela po jeho smrti skončili v Žiline, ktorú tak veľmi miloval,“ dodala Zigová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM