Správy

Pôsobivý projekt pri Žiline: V škole vyrastie záhrada, v ktorej sa bude učiť!

Učiť sa geometriu v školskej záhrade, biológiu pozorovaním vtáctva či potravinársku chémiu pomocou úrody vypestovanej priamo žiakmi – tak takéto vyučovanie už čoskoro zažijú žiaci v Základnej škole v Žiline-Brodne, keďže aj táto škola sa zapojila do projektu Záhrada.

Ilustračný obrázok k článku Pôsobivý projekt pri Žiline: V škole vyrastie záhrada, v ktorej sa bude učiť!
Zdroj: Webnoviny.sk

Projekt koordinuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Podľa koordinátorky projektu Jany Koťkovej, cieľom projektu je naučiť pedagógov a žiakov inovatívne a holisticky využívať školské pozemky a ukázať tak praktické príklady pre trvalo udržateľný život.

Učenie v záhradách

Každá z ôsmich škôl dostane na vybudovanie záhrady 1500 eur i odbornú pomoc pri jej úprave. Počas jedenapolročného projektu žiaci a učitelia spoločne navrhnú a zrealizujú dizajn svojej novej prírodnej školskej záhrady, pri ktorom využijú prvky permakultúry. Do školskej záhrady osadia prírodné učebné prvky, ktoré umožnia, aby časť výučby prebiehala vonku. Učiaca školská záhrada bude slúžiť nielen ako medzipredmetová pomôcka pri vyučovaní, ale zameraná bude aj na rozvoj pestovateľských zručností žiakov.

Neformálne študium v Brodne

Zmysel vo vytváraní učiacich školských záhrad vidia aj v Základnej škole v Žiline-Brodne. „Zaujal nás nápad vytvoriť učebňu v prírode, v ktorej môžu žiaci využívať pri vzdelávaní všetky zmysly. Praktickou zážitkovou výučbou sa poznatky rýchlejšie naučia a lepšie si ich zapamätajú. Chceme využívať veľký tvorivý potenciál a fantáziu žiakov. Neformálnejšia forma výučby môže prispieť i k zlepšeniu medziľudských vzťahov,“ informovali zo Základnej školy v Brodne.

Kurzy pre žiakov i učiteľov

„Potrebné vedomosti a zručnosti získajú učitelia a žiaci zo zapojených škôl na praktických viacdňových kurzoch a počas individuálnych konzultácii. Pre záujemcov z ostatných škôl budú pripravené informačné semináre, metodická príručka, letáky s príkladmi dobrej praxe a interaktívna webová stránka s rozhovormi, cvičeniami a fotografiami,“ hovorí Jana Koťková zo Živice.

Projekt Záhrada, ktorá učí, podporili Island, Lichtenštajnsko a Nórsko cez Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny.

foto: ilustračné
zdroj: webnoviny/Tasr

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM