Soňa Vanovčanová Kultúra

Posledný februárový víkend v Žiline: Podujatia, ktoré stoja za pozornosť

Ak si po náročnom pracovnom týždni potrebujete zresetovať hlavu, pozrite si náš redakčný výber podujatí, pri ktorých sa určite nebudeme nudiť. Čo nás čaká?

Ilustračný obrázok k článku Posledný februárový víkend v Žiline: Podujatia, ktoré stoja za pozornosť
Zdroj: Vlado Salzer

Divadelné predstavenie

Piatok, 22. februára, o 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Sexuálna perverzita v Chicagu
Kontroverzná, provokatívna a štipľavo-vtipná čierna komédia o tom, ako sa navzájom duševne a telesne mrzačíme. Šteklivá inscenácia hry Sexuálna perverzita v Chicagu v réžii Jána Štrbáka rozpráva o kvartete hrdinov, ktorí sa zábavou, sebavedomým jazykom a snahou vybočiť z normy bráni pred zlyhaním v láske. Rafinovane a najradšej bez záväzkov sa snažia ovládať svoju žiadostivosť a túžby. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Ich sexuálne úlety a energia výrečnosti len maskujú osamelosť a neschopnosť naozajstných citov. Zvodca Bernie a jeho nesmelý kolega Danny si nenechajú ujsť jedinú príležitosť na to, ako zbaliť nejakú babu. A aj keď sa zdá, že sa staneme svedkami budovania nejakého vzťahu, vlastným pričinením hrdinov nakoniec nemá šancu na prežite.

Koncert

Piatok, 22. februára, 19.00 hod., Nová synagóga Žilina

Mikoo (SK, NO, CZ)
Umelecky aktívna Slovenka, bubeníčka a skladateľka Michaela Antalová, ktorá žije v nórskom Oslo, kde „sa dá uživiť experimentálnou hudbou“, zahrá v synagóge spolu so svojimi priateľmi. Priťahuje ju jazz a improvizácia a okrem hráčskej účasti na úctyhodnom množstve medzinárodných projektov ju ako líderku kapely Mikoo zaujíma konkrétny princíp Improvisation within Composition (vo voľnom preklade improvizácia v rámci kompozície).

Mikoo: Michaela Antalová – bicie, Vojtěch Procházka – klavír, Fredrik Rasten – gitara, Ina Sagstuen – hlas

Rodinné predstavenie

Sobota, 23. februára, 16.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Kredance: Kocúr
Rozprávanie o priateľstve, trápení a radosti. O hrách, ktoré môžu priniesť nečakané výsledky a prekvapiť. O zvrate, ktorý musí prísť. O hľadaní slobody, ktorá nie je samozrejmosťou. Predstavenie Kocúr je inšpirované groteskou a fyzickým divadlom a rozpráva hlavne obrazom, pohybom, situáciou a hudbou. Sláva Zubkov a Marek Menšík pre inscenáciu hľadajú súčasný nonverbálny jazyk, zrozumiteľný naprieč národmi a bez ohľadu na vek divákov. Chcú rozprávať obrazom a situáciou. Chcú ich zdielať s divákmi, účastníkmi deja. Inšpiráciou k práci na Kocúrovi bola báseň pre deti japonskej autorky Yoko Sono „The Cat Who Lives One Million Times“. Predstavenie je vhodné pre deti od 3 rokov aj dospelých.

Koncert

Sobota, 23. februára, 16.00 hod., Dom odborov Žilina

Koncert skupiny Progres
Skupina Progres predstaví nové CD pod názvom Hrávam z lásky, ktoré sa bude zároveň krstiť. Hosťom podujatia bude známa tvár z tel. Šláger Mára.

Sprievodný program k výstave DIVIDED WE FALL, Michal Moravčík – tri nižšie uvedené podujatia v Novej synagóge

Prestupovanie s MM

Sobota, 23. februára, 18.00 hod., Nová synagóga Žilina

Komentovaná prehliadka výstavy s kurátorkou Mirou Keratovou
Aktuálnou výstavou nás prevedie jej kurátorka Mira Keratová, ktorá s Michalom Moravčíkom počas jeho života úzko spolupracovala. Vysvetlí, v akom vzťahu sú žilinská a banskobystrická výstava, aj to, ako výstava vznikala a k akým významovým posunom došlo pri re-inštalácii diel z pivnice v Dúbravke do umeleckých inštitúcií. Pri prechádzaní výstavou tak zrejme natrafíme na Michalovu slabosť pre panelovú zástavbu, sektorový nábytok, umakartové jadrá, kutilstvo a ďalšie fenomény, ktorých sa postupne kolektívne zbavujeme, ale tu sú východiskom sústredeného umeleckého záujmu.

Performance

Sobota, 23. februára, 19.00 hod., Nová synagóga Žilina

Martin Piaček, Martin Zet: REMINISCENCE NA PLZEŇSKOU JÍDELNU, NA GALÉRIU V POLOSUTERÉNE a iné

Krátka interaktívna alegorická udalosť na pamiatku nedokončených spoluprác s Michalom Moravčíkom.

Divadelné predstavenie

Sobota, 23. februára, 20.00 hod., Nová synagóga Žilina

Tomáš Džadoň & Michal Moravčík: Prestupovanie/ča­kanie strednej nižšej triedy. Patrónka, alkoholosubsonické signály miesta

Michal Moravčík a Tomáš Džadoň v spoločnom výskume analyzovali funkciu a význam autobusovej zastávky na Patrónke v Bratislave. Dnes je tu špecifická sociálna situácia, koncentrácia chudobných ľudí, dočasnej architektúry lacných bufetov, ktoré dodávajú idealistickej aerodynamickej architektúre horký, opustený výraz. Dvojica Džadoň & Moravčík zistila, že inžinier Rymarenko, projektant Patrónky, je i nadšený bábkoherec. Tento fakt vzali do úvahy a začali nahliadať na zástavku na Patrónke ako na scénu pre bábkové divadlo a na cestujúcich ako na marionety. Hra bude v Žiline uvedená prvýkrát od premiéry v roku 2015. Hru podľa scenára Tomáša Džadoňa a Michala Moravčíka naštudovalo Tradičné rodinné bábkové divadlo Iryson rodiny Rymarenkovcov.

Divadelné predstavenie

Sobota, 23. februára, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Vedľajšie účinky
Študentka Connie a mladý cestovateľ Tristan sa stretávajú ako dobrovoľníci pri testovaní nového druhu antidepresív. Lekári zvyšujú dávky liekov a vzťah Connie a Tristana prerastá do niečoho väčšieho a prekvapivo intenzívneho. Zbližujú sa a stávajú spiklencami v drobných únikoch z prísneho režimu nemocnice. Všetko by vyzeralo ako začiatok krásneho vzťahu, no vzplanutie dvoch mladých ľudí je lekármi považované len za vítaný vedľajší účinok nového lieku. Pochybnosti postupne nahlodávajú aj Connie a Tristana. Ani informácia, že jeden z nich dostáva placebo, situáciu nerieši. Práve naopak. Experiment začína narážať na hranice lekárskej vedy a krízu vedúcej lekárky. Sú city len predvídateľnou chemickou reakciou? Poznáme naše vlastné emócie? Provokatívna súčasná hra o ambíciách a etike medicíny a ľudskej odvahe cítiť niečo skutočné.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zo zábavy majú radosť nielen dospelí, ale aj naši najmenší :-)

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM