Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Pohľad ako pre Bohov: Boli ste už na vyhliadke nad Strečnom? FOTO

Príjemá skorá jar už dovoľuje vychádzky do okolia, keďže terén je pomerne suchý. Vybrali sme sa na neďalekú vyhliadku, ktorá stojí ešte kúsok nad hradom Strečno.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad ako pre Bohov: Boli ste už na vyhliadke nad Strečnom? FOTO
25
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Je to už rok, čo bola otvorená nová rozhľadňa na vrchu Špicák nad obcou Strečno. Vďaka priaznivému počasiu si výhľady z nej môžeme užívať už v týchto dňoch.

Na rozhľadňu sa dostanete po žltej turistickej značke, ktorá je značená hneď od parkoviska pod hradom Strečno. Nevyberiete sa však cestou na hrad, odbočíte vedľajšou vynovenou asfaltovou uličkou (Lesná ulica) a po pár desiatkach metroch odbočíte vpravo po žltej turistickej značke do prudšieho kopca do lesa. Druhou prístupovou trasou je náučný chodník (zeleno-biele značenie), ktorý začína v centre obce pri Supermarkete Jednota.

Prudšie stúpanie vás bude sprevádzať po celú cestu. Dĺžka trasy na výhliadku z parkoviska je okolo 1 500 metrov, avšak za pomerne prudkého stúpania. Preto vám odporúčame vybaviť sa dostatočnou zásobou tekutín. Pri horšej kondícii túto prechádzku zvládnete za 50 minút. Počas cesty vás budú sprevádzať lavičky a informačné tabule, kde si môžete oddýchnuť. Rozhľadňa stojí v nadmorskej výške 620 m.n.m. na súradniciach 49°10’22.3″N, 18°51’20.7″E. Postavená je celá z dreva, jej pôdorys tvorí štvorec o rozmere 3,4 × 3,4 metrov, vysoká je 8,2 m.

Z rozhľadne je panoramatický výhľad na Žilinskú kotlinu, hrebeň Malej Fatry, časť Kysuckej vrchoviny a Strážovské vrchy. Raritou je určite výhľad na 4 okolité hrady – Strečno, Starý hrad, Budatínsky hrad a Lietavský hrad.

Pozrite si marcové zábery zo Špicáka

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM