Soňa Vanovčanová Správy Komunálne voľby

Počet kandidátov na primátora Žiliny stúpol: Kto sa pobije o lukratívny post?

V posledných mesiacoch sa v žilinských kuloároch šepkalo o viacerých menách, ktoré by mohli zamiešať karty v nadchádzajúcich primátorských voľbách.

Ilustračný obrázok k článku Počet kandidátov na primátora Žiliny stúpol: Kto sa pobije o lukratívny post?
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Novembrové voľby sa blížia a známi uchádzači o post poslancov mestských zastupiteľstiev a primátorov majú posledné dni na odovzdanie svojich kandidačných listín. V Žiline počas posledných mesiacov rezonuje viacero mien súvislosti s kandidatúrou na hlavu mesta. Všetci kandidáti pochádzajú z radov poslancov žilinského Mestského zastupiteľstva a o primátorské kreslo sa budú uchádzať ako nezávislí. Svoju nomináciu v Žiline zatiaľ nepotvrdila koaličná strana Smer – SD.

Ako prvý ohlásil svoj záujem o primátorský post už v apríli Peter Fiabáne. Na to v máji oznámil svoj program s názvom PlánZA. Ako nezávislého kandidáta podporia Petra Fiabáne opozičné strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Sme rodina, NOVA, Progresívne Slovensko, Občianska konzervatívna strana a Šanca.

V máji svoje rozhodnutie potvrdil Martin Kapitulík s politickým programom Silná Žilina. V júni na to začal zbierať podpisy na podporu nezávislej kandidatúry aj Patrik Groma. Žilinskej komunite ponúka svoj pätnásťbodový program zostavený na základe osobných skúseností.

Kandidatúru na primátora mesta potvrdil pre redakciu Žilina24 aj Ján Púček. Uchádzať sa o priaeň voličov bude ako nezávislý poslanec s podporou Ľudovej strany – Naše Slovensko. Svoj zámer potvrdil pre našu redakciu aj exminister výstavby za SNS – Marián Janušek. Podľa jeho slov je v Žiline stále čo zlepšovať a robiť mesto pre Žilinčanov krajšie.

Ďalšou kandidátkou a zároveň jedinou ženou uchádzajúcou sa o primátorské kreslo je poslankyňa MZ a Zastupiteľstva ŽSK, riaditeľka CVČ Žirafa a Súkromného bilingálneho gymnázia Ľudmila Chodelková. Jej kandidatúra vzišla z vízie Iná Žilina. Podľa jej slov môže byť Žilina lepšie fungujúcim mestom. „Musíme lepšie hospodáriť, rovnako pristupovať ku každému občanovi a zásadne podporovať aktivity, ktoré prispievajú k rozvoju mesta. Rozhodnutia budú odborné pri zohľadnení požiadaviek a potrieb ľudí,“ uviedla Ľudmila Chodelková pre redakciu Žilina24.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM