Krimi Správy

Počasie zamestnalo hasičov v Žiline: Najdlhší zásah na Kysuckej ceste

Intenzívny dážď zmobilizoval v kraji dve stovky hasičov. S vrtochmi počasia bojovali aj priamo v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Počasie zamestnalo hasičov v Žiline: Najdlhší zásah na Kysuckej ceste
Zdroj: TASR

V Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s vytrvalým dažďom od stredy (22. 5.) do štvrtka rána celkovo dve stovky príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) aj dobrovoľných hasičov. TASR o tom informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Doplnil, že 51 príslušníkov HaZZ s 18 kusmi techniky zasahovalo celkovo 16-krát, sedemkrát v okrese Žilina a deväťkrát v okrese Čadca. ,,V okresoch Žilina, Čadca a Martin zasahovalo 151 členovia dobrovoľných hasičských zborov spolu 31-krát. Profesionálni aj dobrovoľní hasiči najmä odstraňovali stromy a odčerpávali vodu. Najdlhšie čerpali vodu v Žiline na Kysuckej ceste a v obci Kotešová. Išlo o čerpanie následkom znečistených priepustov a kanalizačných zberačov," uviedol Kapusniak.

Podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu (OÚ) v Žiline Ľubomíra Hollého je tretí stupeň povodňovej aktivity v súvislosti s vytrvalým dažďom na území Žilinského kraja naďalej vyhlásený v meste Turany, okres Martin. V obciach Belá, Divinka a Lysica v okrese Žilina je druhý povodňový stupeň. ,,Stále pracujú na záchranných prácach," dodal Hollý.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal vo štvrtok ráno hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pre okres Čadca. ,,Vzhľadom na nasýtenie povodí spadnutými zrážkami a predpokladanými ďalšími trvalými zrážkami predpokladáme vzostup až výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný," informoval SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM