Marek Šebeňa Rôzne

Park 17. novembra vybudujú na mieste bývalého pamätníka kosáka a kladiva

Na mieste bývalého pamätníka kosáka s kladivom pri vstupe do Žiliny z Martina vybuduje mesto Park 17. novembra. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Ivan Harman.

Mesto chce podľa Harmana symbolicky prepojiť odkaz minulosti na prítomnosť a vytvoriť príjemný, kultivovaný vstup do Žiliny. „Pevne verím, že do konca budúceho roka sa nám podarí park pretaviť z vízie do reality. Okrem zelene či lavičiek by súčasťou parku mal byť aj nejaký artefakt. Jedna z vízií je, že na výrobu tohto artefaktu by sa využili kľúče, ktoré Žilinčania odovzdali počas posledných Staromestských slávností. Aby aj takto symbolicky prispeli na jeho vybudovanie,“ skonštatoval Harman.
Podľa hlavného architekta mesta Žilina Martina Paveleka vznikla pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie myšlienka vrátiť priestoru bývalého pamätníka verejnú funkciu. „Objednali sme štúdiu, ktorá by mala urbanisticky pomenovať toto miesto ako verejný priestor. Ako malý park, kde dominantou bude umelecký artefakt, ktorý bude symbolom 17. novembra. Po spracovaní štúdie chceme pristúpiť k súťaži pre umelcov, ktorí by nám mali na základe vstupných podmienok predostrieť návrhy, ako bude artefakt vyzerať. Priestor je 1900 metrov štvorcových (m2), ale my riešime väčšie územie, lebo park plánujeme v budúcnosti rozšíriť až k vodnému dielu,“ povedal Pavelek.
Súčasťou parku budú aj stromy z Námestia Andreja Hlinku v Žiline, ktoré presadí investor obchodného centra Mirage. „Od začiatku sme mali podmienku, aby bol zásah do zelene na Námestí Andreja Hlinku čo najmenší. Hľadali sme vhodný priestor a ako jeden z možných nám vyšiel aj priestor budúceho Parku 17. novembra,“ dodal Harman.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM