Rastislav Búgel Rôzne Správy

Veselí klauni nosia do nemocníc humor: Za 13 rokov absolvovali už 14-tisíc návštev

Nemocnice nepatria medzi najpríjemnejšie miesta. Už 13 rokov sa to snažia zmeniť zdravotnícki klauni.

Ilustračný obrázok k článku Veselí klauni nosia do nemocníc humor: Za 13 rokov absolvovali už 14-tisíc návštev
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zdravotní klauni z Červeného nosa Clowndoctors urobili za 13 rokov viac ako 14 000 návštev v nemocniciach. Do zdravotníckych zariadení prinášajú humor a smiech, klaunovská návšteva má pacientom pomôcť. Združenie oslavuje v týchto dňoch 13. rok od svojho vzniku.

Klauni urobia asi 200 návštev mesačne.

„Dobrá nálada a psychická pohoda podporujú imunitný systém, čo je dôležité zvlášť pre hospitalizované deti,“ povedala spoluzakladateľka združenia Daniela Sejnová. To malo vo svojich počiatkoch štyroch klaunov.

V súčasnosti je ich asi 58 po celom Slovensku a prešli niekoľkoúrovňovým výberovým procesom. Zohľadňovali sa pritom umelecké aj osobnostné predpoklady. Pravidelne ich školia v klaunovských a hudobných zručnostiach a tiež v oblasti rôznych detských a seniorských diagnóz.

Zdravotnícki klauni nenavštevujú iba deti a dospelých v nemocniciach, chodia i do domovov sociálnych služieb. „Navštevujeme aj rodiny s detskými pacientmi v paliatívnej domácej starostlivosti, ale napríklad aj špeciálne školy s ťažko a kombinovane postihnutými žiakmi,“ povedala Sejnová. Niektorí z klaunov vedú tiež odborné semináre o využití humoru v starostlivosti o pacienta určený hlavne pre zdravotnícky personál.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM