Aktualizované Jozef Milan Rôzne

V katastri Hubovej už druhý deň horí les: Hasiči si vypílili cestu, dovážajú vodu. FOTO z miesta

V nedeľu 13. septembra 2015 okolo tretej hodiny poobede bol hasičom ohlásený požiar lesného porastu v katastri obce Hubová, okres Ružomberok. Požiarisko je technikou nedostupné, horí hlboko v skalách a požiar sa šíri koreňovým systémom. Hasiči pokračujú v jeho likvidácii aj dnes.

Ilustračný obrázok k článku V katastri Hubovej už druhý deň horí les: Hasiči si vypílili cestu, dovážajú vodu. FOTO z miesta
Zdroj: Dnes24.sk

Aktualizácia o 13:30 hod.: Z vytvoreného plniaceho pracoviska, kde je odstavená cisterna, hasiči kyvadlovou dopravou dovážajú na miesto požiaru vodu pomocou štvorkolky, dvoch vozidiel V3S a vozidla Land Rover a postupne zalievajú požiarisko vodou. „Ak poveternostné podmienky, ako napr. silný vietor, neskomplikujú hasenie požiaru, tak je predpoklad, že požiar bude dnes v popoludňajších, najneskôr vo večerných hodinách uhasený,“ hlási hovorkyňa HaZZ Miroslava Ondrichová.


Aktualizácia o 10:45 hod.: Momentálne pri požiari zasahujú hasiči z hasičskej stanice v Ružomberku s 3 ks hasičskej techniky, hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí STRED z Banskobystrického kraja a členovia dobrovoľného hasičského zboru obce Ľubochňa. Na miesto práve prichádzajú aj hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline s 2 ks vozidiel V3S. „Hasiči momentálne motorovými pílami sprístupňujú cestu, aby sa k požiarisku dostala hasičská technika čo najbližšie. Požiar nie je veľkého rozsahu, avšak je nutné sa k nemu dostať hasičskou technikou a zaliať požiarisko dostatočným množstvom vody, lebo iná možnosť na jeho uhasenie nie je,“ popisuje najnovší vývoj hovorkyňa HaZZ.


Pôvodná správa

V nedeľu pri požiar zasahovali hasiči z hasičskej stanice v Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, členovia dobrovoľného hasičského zboru obcí Hubová, Ľubochňa a Rojkov. Pri požiari pomáhali aj občania na dvoch súkromných štvorkolkách, člen dobrovoľného hasičského zboru na štvorkolke a jeden občan na súkromnom vozidle Nissan Navara. Na miesto boli vyslaní aj hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí STRED z Banskobystric­kého kraja.

Nedostupný terén

Hasiči po príchode na miesto udalosti zistili, že horí hlboko v skalách a požiar sa šíri koreňovým systémom. Požiarisko bolo nedostupné pre hasičskú techniku, zasahujúci sa s technikou dostali čo najbližšie, zvyšok cesty však museli prejsť peši, čo im trvalo približne 1,5 hodiny. So sebou si niesli vaky s vodou a jednoduché hasiace prostriedky (motyky a lopaty). Na štvorkolkách im boli dovezené ďalšie vaky s vodou. „Hasiči okrem hasenia požiaru aj hľadali lepšiu prístupovú cestu pre hasičskú techniku, čo sa im aj podarilo zo strany od Ľubochne, aj keď miesto odstavenia cisterny bolo vzdialené vyše pol hodiny peši k požiarisku,“ informovala hovorkyňa HaZZ Miroslava Ondrichová.

Nočný dohľad a pondelkové pokračovanie hasenia

Po zotmení nebolo možné ďalej zasahovať, preto na požiarisku ostali vykonávať dohľad dvaja členovia dobrovoľného hasičského zboru obce Ľubochňa a ostatní zasahujúci si dohodli postup hasenia na dnešný deň. Dnes od rána sa v hasebných prácach pokračuje. Momentálne pri požiari zasahujú hasiči z Ružomberku a hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí STRED z Banskobystrického kraja a členovia dobrovoľného hasičského zboru obcí Hubová.

Zdroj: Miroslava Ondrichová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline; titulka – ilustračné foto; fotogaléria: HaZZ;

Požiar lesa v katastri obce Hubová
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM