Tomáš Batiz Basketbal

Ružomberské basketbalistky spoznali súperov v Európskej lige

Úradujúci slovenský šampión v uplynulej sezóne skončil svoju púť v tejto súťaži v osemfinále. Na aké tímy sa môžeme v Ružomberku tešiť tentokrát?

Ilustračný obrázok k článku Ružomberské basketbalistky spoznali súperov v Európskej lige
Zdroj: TASR

Basketbalistky MBK Ružomberok sa v Európskom pohári FIBA (Eurocup) predstavia v základnej D-skupine proti tureckému Hatay BB, ruskému Jeniseju Krasnojarsk a bieloruskému Cmoki-Minsk. Rozhodol o tom utorňajší žreb v Mníchove.

„Žreb bol k nám tentoraz krutý. V podstate všetko vychádzalo z toho, že sme sa dostali do východnej konferencie, kde sme išli z tretieho koša. Prvé dva koše boli neskutočne nabité ruskými a tureckými družstvami,“ zhodnotil výsledok žrebu tréner Ružomberka Juraj Suja.

Turecké družstvo sa v predchádzajúcom ročníku predstavilo v Eurolige, v B-skupine obsadilo predposlednú siedmu pozíciu. Hatay patrí v Európskom pohári FIBA medzi popredné tímy v poslednom období, v rokoch 2017 a 2018 sa dostal medzi najlepšiu štvorku. V domácej súťaži skončili však prekvapujúco už vo štvrťfinále. „Je to družstvo, ktoré konkuruje Fenerbahce a Galatasarayu. Dva roky dozadu sa stal vicemajstrom Turecka,“ uviedol tréner „Ruže“.

Ruský Krasnojarsk je Ružomberku dobre známy, s týmto súperom sa totiž stretol v úvodnom kole vyraďovacej fázy v minulej sezóne, resp. v skupinovej fáze v ročníku 20*17/2018. Slovenský zástupca postúpil v tohtoročnom play off vďaka lepšiemu skóre z dvojzápasu. "Tiež ide o klub, ktorý je stabilizovaný finančne. Je to silné družstvo. Vlani im sezóna nevyšla, v Rusku skončili až na šiestom mieste. Určite budú v tomto roku silne motivovaní uspieť. Podľa mňa sa ešte posilnia,“* povedal Suja k ruskému zástupcovi.

Bieloruský Minsk je úradujúci šampión svojej súťaže, v Európskom pohári FIBA skončil v skupinovej fáze v sezóne 2018/2019. Je tiež aktuálne finalistom Európskej ženskej basketbalovej ligy (EWBL). „Ide o bieloruského suveréna. Tiež nejde o žiadneho ľahkého súpera. My sa ideme v prvom rade pozerať na seba. Ešte sami nevieme, aký budeme mať káder. Každopádne, nech bude akýkoľvek, tak Hatay a Kranojarsk sú top tímy Eurocupu. Bude ťažké s nimi zápoliť, ale vybrali sme si túto cestu. Chceme, aby sme hrali ťažké zápasy a preto sme do toho išli. Keď budeme mať komplet sformované družstvo, tak si stanovíme určitý cieľ,“ dodal tréner Ružomberka.

Úradujúci slovenský šampión v uplynulej sezóne skončil svoju púť v tejto súťaži v osemfinále, kde nestačili na francúzsky Tarbes GP. Ružomberok je jediný slovenský ženský klub s prihláškou do niektorej zo súťaží pod patronátom Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Hrať sa bude systémom doma – vonku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM