Ivana Milanová Rôzne Správy

POZNÁVAJTE LIPTOV: Dogerské skaly a Jazierce

Pozývame Vás na jesennú prchádzku, hneď za rohom Ružomberka pod Vlkolíncom, pozrieť sa do oblasti prastarej a mnohými už zabudnutej.

Ilustračný obrázok k článku POZNÁVAJTE LIPTOV: Dogerské skaly a Jazierce
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Oblasť Jazierce je dolinkou Veľkej Fatry, ktorá patrí do Demänovského krasu. Dôkazom sú drobné masívy pozostávajúce z travertínu, nachádzajúce sa v ústí doliny. Zaujímavosťou tejto oblasti sú početné vyvieračky, ponory a drobné jazierka, ktoré dávajú celej oblasti typický vzhľad aj názov. Jazierce nájdete, keď odbočíte na prvej odbočke za Ružomberkom (časť Biely Potok) doprava.

Travertíny vytvorili zaujímavé kruhové depresie s ľudovým názvom „jazierce“. V súčasnosti je len jedna naplnená vodou a vytvára jazierko s priemerom asi 15 m. Vodný tok sa stráca v ponore a asi po 250 m vyviera v mohutnej dvojitej vyvieračke na spodnom okraji terasy.

Vďaka svojmu pevnému travertínovému podložiu je oblasť bohatou zásobárňou pitnej vody.

Asi v polovici úseku medzi vyvieračkou a ponorom sa nachádza vchod do jaskyne Závrt, ktorá je dlhá asi 30 m a v hĺbke 12 m sa blíži k neznámemu podzemnému riečisku (jaskyňa pokračuje ďalej neprielezne), ktorého hukot počuť. Týmto smerom sa črtá možnosť objavu významnejších, aktívnych tokov pretekajúcich jaskyňou.

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Prírodná pamiatka vyhlásená v roku 1952. Nachádzajú sa na pravej strane vyústenia Trlenskej doliny do Bieleho Potoka sa nazýva Dogerské skaly. Patria do Národného Parku Veľká Fatra. Ide o typický hlbokomorský vývoj strednej jury (tzv. dogger).

Môžeme tu vidieť nevýrazné skalné steny, tvorené zvrásnenými skalnými lavicami, niekde poodkrývané pôdnou eróziou. Skaly sú zaujímavé prítomnosťou podmorského sklzu, takzvaného slumpingu. Zo živočíšstva tu boli zistené viaceré druhy ulitníkov ako orkula súdkovitá, vretienka premenlivá či slimák červenkastý.

Prírodná pamiatka nebola dosiaľ príliš dotknutá ľudskou činnosťou.

Tesne pri ceste na Vlkolínec je pod skalami vyvieračka, zakrytá prístreškom. Slúži na občerstvenie okoloidúcich v oproti postavenom turistickom prístrešku. Dogerské skaly sú vzácnou štúdiovou ukážkou jurskej doby a zároveň významnou geologickou lokalitou.

Prečítajte si tiež:

Rodina volala políciu: Tínedžer (14) si chcel pre nešťastnú lásku ublížiť

V Ružomberku prebieha dopravno-sociologický prieskum: Anketári môžu navštíviť aj Vás

POZNÁVAJTE LIPTOV: Dogerské skaly a Jazierce
27
Galéria
Foto: Eva Milanová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM