Ivana Milanová Kultúra

Ovčiarska nedeľa 2017 bola opäť vydarenou oslavou ovčiarskych tradícií

Slávnostný sprievod dedinou, sprevádzaný podmanivými tónmi fujár a gájd, otvoril krátko po desiatej hodine ďalší ročník Ovčiarskej nedele v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.

Ilustračný obrázok k článku Ovčiarska nedeľa 2017 bola opäť vydarenou oslavou ovčiarskych tradícií
4
Galéria
Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku

Predpovede meteorológov sa našťastie nenaplnili a nedeľné počasie tak tvorilo príjemnú kulisu aj tohtoročnej oslave ovčiarskej kultúry a tradícií na Liptove.

V úvode sa návštevníkom prihovorili riaditeľ Liptovského múzea v Ružomberku Martin Krupa, predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, poslanec krajského zastupiteľstva a primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč, predseda Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček a predseda OZ Bačova cesta Ľudovít Urbanovský. Vo svojich príhovoroch zdôraznili dôležitosť uchovávania a prezentácie tradícií našich predkov, ale aj význam podpory súčasného ovčiarstva.

Ovčiarska nedeľa priláka každoročne do Pribyliny množstvo návštevníkov a nebolo tomu inak ani tentoraz. Veď celodenný program v skanzene bol mimoriadne pestrý a sľuboval zábavu, poučenie, aktívny odpočinok i nezabudnuteľné kultúrne zážitky pre všetky vekové kategórie.

Návštevníci mohli sledovať ukážky výroby syra a spracovania ovčieho mäsa, súťaž vo varení halušiek alebo sa zapojiť do súťaže kvality výrobkov zo 100% ovčieho syra.

Malí aj veľkí sa mohli priučiť hre na fujaru, pradeniu vlny na drugách alebo si technikou plstenia vlastnoručne zhotoviť dekoračný predmet z ovčej vlny. Popritom si počas celého dňa mohli zakúpiť výrobky z ovčieho mlieka priamo od výrobcov, ale aj ručné práce ľudových remeselníkov. A na svoje si prišli aj priaznivci pastierskych psíkov, veď na klubovej výstave slovenských čuvačov v pribylinskom skanzene sa ich počas Ovčiarskej nedele stretlo viac ako sedemdesiat.

Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku

Súčasťou programu bolo aj udeľovanie cien v prebiehajúcich súťažiach. A poroty mali ozaj ťažkú úlohu. V súťaži vo varení halušiek boli napokon udelené tri prvé miesta a rozdelili si ich súťažné družstvá z obcí Jamník, Liptovská Kokava a Pribylina.

V súťaži kvality výrobkov zo 100% ovčieho mlieka odborníci i laická verejnosť hodnotili v piatich kategóriách. Odborná porota v kategórii Ovčí hrudkový syr ocenila prvým miestom salaš Slopná, ktorý bodoval aj v kategórii Kyslomliečne výrobky. Prvenstvo v kategórii Mladé parené syry si odniesol salaš Lipa z Hiadeľa a v kategóriách Bryndza a Zrejúce syry získal najviac bodov salaš Pružina. Hlasovanie verejnosti vo všetkých kategóriách vyhral taktiež salaš Pružina.

Súťažnou bola aj klubová výstava slovenských čuvačov, organizovaná v rámci 48. ročníka Memoriálu profesora Antonína Hrúzu. Prvenstvá si v hlavných kategóriách odniesli dva slovenské čuvače z českých chovateľských staníc (Coudy, Bratroňské štěstí z Bratronic a Alexa, Lučanský svět zo Žatca) a dva mladé psíky zo slovenských chovateľských staníc (Brit z Horných Viníc a Happy z Jaroslavovho Dvora).

Súčasťou programu bolo prvýkrát aj oceňovanie jubilujúcich osobností, ktoré udržiavajú ovčiarsku kultúru a tradície na Liptove. Radom zlatej ovečky boli tento rok ocenení bačovia Florián Šavrtka a Ján Hromada z Liptovských Revúc, bača František Bátory z Liptovskej Porúbky a zverolekár Štefan Valášek z Ludrovej. A samozrejme, Ovčiarska nedeľa bola aj oslavou tradičného slovenského hudobného nástroja – fujary. Jej tóny, pastierske spevy a hudba sa niesli pribylinským skanzenom počas celého dňa.

Na hlavnom pódiu sa vystriedali folklórna spevácka skupina Ostrô z Bieleho Potoka, Priatelia fujary z rôznych regiónov Slovenska a Združenie autentického folklóru Pohronci. Na záver sa stretli spoločne na jednom pódiu a slávnostným komponovaným programom Hore dolinami pripravili pre návštevníkov neopakovateľný zážitok.

Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM