KURIOZITA DŇA: Klobása Slovákov zabodovala chuťou, veľkosťou a vôňou
Békešská Čaba u našich južných susedov je vychýrená najmä festivalom čabianskej klobásy. Na jubilejnom 20. ročníku Slováci opäť dokázali, že sú gastroprofíci.

Už neuveriteľný 20. festival čabianskej klobásy dokázal v uplynulých dňoch, že tradícia dobrej a poctivej klobásky nevymrela. Festival je najznámejším gastronomickým podujatím v Maďarsku, na ktorý každý rok prichádzajú turisti z celej Európy.
V centre dolnozemských Slovákov – v juhomaďarskom meste Békešská Čaba – sa tento rok stretlo 100-tisíc návštevníkov. Minulé ročníky festivalu čabianskej klobásy, ktorej recept vytvorili tamojší Slováci, navštívilo už poldruha milióna ľudí.
Vo výrobe klobásy súťažilo vyše tisíc družstiev v rôznych vekových kategóriách. „Pomleli“ takmer 10 ton mäsa a vystavovatelia predviedli stovky produktov. Viac fotografií nájdete v galérii.
