Zdravá zelenina a ovocie? Omyl, väčšinou je plná chémie
Až 65 percent „zdravej“ zeleniny a ovocia zo supermarketov býva pozitívne testovaná na nežiadúce chemické látky. Môžete sa ich však účinne zbaviť.

Sezóna naozaj čerstvej zeleniny a ovocia je definitívne preč. Keď máme nejaké zásoby zo svojej záhrady, prípadne z overených zdrojov, presne vieme, čo si vkladáme do úst.
Ale časom sa budeme musieť uspokojiť aj s ponukou zo supermarketu. Máme dve možnosti. Zvoliť bio kvalitu, alebo sa zamerať na to, aby sme odstránili čo najviac chemických látok, ktoré v ovocí a zelenine sú.
Čísla sú alarmujúce
Aj keď nás producenti budú presviedčať o opaku, veľký výskyt nežiadúcich chemických látok v ovocí a zelenine potvrdili viaceré výskumy.
Jeden, z roku 2014, analyzoval na Slovensku vzorky 569 potravín a objavil v nich doslova stovky chemických látok a ich metabolitov. Niektoré dokonca v množstvách, ktoré prekračujú povolené limity. Až 89,9 percenta ovocia malo v sebe nejakú chémiu. Zelenina bola na tom o čosi lepšie – 43,2 percenta.
Dobrá správa je že pestovatelia zo Slovenska dopadli celkom dobre. Tam sa percento chémie pohybovalo okolo hranice 27 percent.
Ako sa chémie zbaviť
Môžete použiť ocot, ktorý si namiešate v pomere 10 percent octu a 90 percent vody. Ovocie a zeleninu do roztoku na chvíľu namočte (cca 10 až 15 minút v závislosti na hrúbke šupky) a potom opláchnite vodou. Bohužiaľ, tento spôsob sa nedá využiť pri produktoch s jemnou šupkou.
Ak vám ocot nevonia, použite citrónovú šťavu. Ďalšou možnosťou je opláchnuť produkty v dvojpercentnom roztoku soli. Ďalšou možnosťou je namiešať si vlastný roztok, ktorým ovocie a zeleninu dôkladne umyjete. Do misky dajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej štavy, 250 ml vody a 2 polievkové lyžice jedlej sódy (alebo octa).
Víno čistí tiež
Víno, konkrétne alkohol z neho, rozpúšťa nečistoty. Keď použijeme na ovocie i zeleninu utierku na ktorú nakvapkáme trošku vína (stačí aj lacnejšie), zbavíme sa nečistôt, ktoré by vám mohli spôsobiť zažívacie problémy.
Je to účinný spôsob boja proti salmonelóze a proti baktériám Escherichia coli. Obe spôsobujú vážne črevné problémy.
