Tomáš Batiz Správy

Výstava v mikulášskom múzeu: Poteší nielen fanúšikov poštových známok, VIDEO

Sté výročie vzniku Československa a vydania prvých poštových známok vtedy novovzniknutého štátu pripomína filatelistická výstava v priestoroch mestského Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračný obrázok k článku Výstava v mikulášskom múzeu: Poteší nielen fanúšikov poštových známok, VIDEO
Zdroj: TASR

Jednotlivé časti výstavy ponúkajú ukážky zo známkovej tvorby na československom území z jednotlivých období jeho historického vývoja. Súčasťou vernisáže, ktorá sa uskutočnila v stredu popoludní, bola aj inaugurácia príležitostnej pečiatky v pokladni múzea.

„Ako klub filatelistov sme sa rozhodli, že nejakým spôsobom prispejeme k výročiu založenia Československej republiky a samozrejme aj poštovej známky. Klub už dlhoročne aktívne pracuje a toto podujatie je vyvrcholenie nášho celoročného úsilia,“ priblížil dôvody vzniku výstavy liptovskomikulášsky filatelista Jozef Oško.

Výstava okrem jednotlivých období historického vývoja Československa prezentuje aj známky liptovských dejateľov a umelcov ako sú Peter Michal Bohúň, manželia Martinčekovci, Aurel Stodola, Janko Kráľ, Ján Levoslav Bella, ale napríklad aj Michal Martikán či Elena Kaliská. Podľa Oška sú zaujímavou súčasťou výstavy napríklad tzv. predbežné známky. Tie platili na území Československa, kým nebola vydaná prvá známka. Boli to rakúske a uhorské známky s predtlačou štátneho znaku Československa alebo československej poš­ty.

Riaditeľ Múzea Janka Kráľa Jaroslav Hric doplnil, že múzeum s radosťou využilo ponuku aktívnych liptovskomiku­lášskych filatelistov zorganizovať výstavu. „Známky sú zo súkromných zbierok, je ich takmer 3000. Uzavreli sme tým celý kruh tohtoročných pripomienok významných osmičkových výročí a storočí, ktoré sa viažu k nášmu mestu,“ povedal. Výstava potrvá do 18. decembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM