Tomáš Batiz Správy

Výstava v Dome Matice slovenskej v Mikuláši: Množstvo obrazov i sochy v životných veľkostiach

V Dome Matice slovenskej je na programe výstava, ktorá zobrazuje osmanské ťaženie do strednej Európy. Nechýba bohatá paleta obrazov ako aj sochy v životných veľkostiach.

Ilustračný obrázok k článku Výstava v Dome Matice slovenskej v Mikuláši: Množstvo obrazov i sochy v životných veľkostiach
Zdroj: TASR

Osmanské ťaženie do strednej Európy na konci 17. storočia s cieľom dobyť Viedeň približuje výstava, ktorá sa v týchto dňoch nachádza v Dome Matice slovenskej (MS) v Liptovskom Mikuláši. Informoval o tom podpredseda MS Marek Nemec.

„V tomto dejinnom príbehu má svoje nezastupiteľné miesto i významný Slovák, vicekráľ Uhorska Juraj Pohronec Slepčiansky, ktorý za svoju pomoc obliehanému mestu získal od cisára Leopolda I. titul Záchranca Viedne,“ objasnil Nemec.

Na výstave môže návštevník okrem množstva obrazov a informačných panelov vidieť aj sochy v životných veľkostiach. „Nachádza sa tu verná kópia cisára Leopolda I., ktorému sa Viedeň napokon podarilo zachrániť a za jeho vlády sa Slovensko definitívne vymanilo z tieňa tureckého polmesiaca. Ďalej poľský kráľ Ján III. Sobieski, veľkovezír Kara Mustafa – hlavný veliteľ osmanských vojsk, ktorý sa dva mesiace pokúšal získať Viedeň či spomínaný Juraj Pohronec Slepčiansky,“ načrtol podpredseda MS.

Unikátna je podľa Nemca aj kópia obrazu od neznámeho autora z roku 1683, zobrazujúca bitku o Viedeň. „Tento obraz má rozmer dva metre krát 3,5 metra,“ dodal.

Výstava potrvá do 22. novembra, jej autorom je Miroslav Vetrík.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM