Tomáš Batiz Správy

Výhodná poloha obce prináša záujem o bývanie: Problémom sú pozemky

Obec Liptovské Kľačany síce láka novým bývaním, no pre tamojšiu obec sú problémom pozemky.

Ilustračný obrázok k článku Výhodná poloha obce prináša záujem o bývanie: Problémom sú pozemky
Zdroj: TASR

Výhodná geografická poloha obce Liptovské Kľačany, ktorá sa nachádza neďaleko cesty prvej triedy medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom, prináša v posledných rokoch zvýšený záujem o bývanie. Obec síce pozemky na predaj nemá, no podľa starostu Jána Hollého sú isté riešenia, ktoré sa ponúkajú. Miestni totiž majú vlastné pozemky a v súčasnosti sa pripravuje ich rozparcelovanie.

„Z pohľadu demografie sme zaznamenali prílev obyvateľstva do roku 2010, keď tu postavili 23 nájomných bytov. Odvtedy sa osídlenie pohybuje na hranici 380 až 400 obyvateľov. Treba však povedať, že je veľký záujem o bývanie, pozemky či byty v obci,“ uviedol starosta.

Zvyšujúci sa dopyt si vysvetľuje najmä tým, že obec je pokojná a obyvatelia i návštevníci to majú blízko k mestu, lyžiarskym strediskám i k akvaparkom.

Chýbajúca kanalizácia

Čo však miestni vnímajú ako nevýhodu, je najmä chýbajúca kanalizácia, ktorá je momentálne témou číslo jedna. „Projekt odkanalizovania obcí Liptovské Kľačany a susednej Ľubele je vo fáze prípravy stavebného povolenia. Ja verím, že tak o tri roky by sa aj mohol realizovať. Následne bude nevyhnutné realizovať rozšírenie prístupovej cesty do obce. Okrem toho v obci chýbajú multifunkčné a detské ihrisko, ktoré sa chystáme vybudovať z vlastných zdrojov. Detské ihrisko už síce jedno máme, no jeho použiteľnosť a vybavenie je na hrane,“ informoval Hollý s tým, že do budúcna prichádza do úvahy aj výstavba pamätnej izby významnému obyvateľovi obce Gašparovi Fejérpataky-Belopotockému či rekonštrukcia miestnych ciest.

Vykovený cintorín, rozhlas i nový kamerový systém

V uplynulom období tiež samospráva obce zrealizovala úpravy cintorína v strmom brehu, ktorý nemal schody a pešník. „Takže to bol naozajstný zážitok, keď bolo treba preniesť rakvu. Dnes je to za nami, projekt sme dokončili,“ poznamenal starosta. Rekonštrukciou a rozšírením prešiel obecný rozhlas a zrealizovali aj prekládku striech na bytových domoch, ktoré neboli v dobrom stave a nájomníci sa sťažovali. V obci nedávno pribudol i kamerový systém. „Monitorujeme jednak časť obce vo vnútri a jednak miesto, kde stoja veľkoobjemové kontajnery na separovaný zber. V minulosti sa nám totiž často stávalo, že aj nie naši obyvatelia tam vozili odpad a veci, ktoré tam nepatria. Kamerový systém budeme do budúcna aj dopĺňať,“ uviedol Hollý.

V roku 2010 aj 2017 boli Liptovské Kľačany skúšané veľkou vodou. V obci preto museli urobiť protipovodňové opatrenia v podobe regulácie a čistenia miestneho potoka či opravy priepustov. „Podmylo nám aj cestu, ktorú sme opravili z príspevkov mimoriadneho fondu Štátnych lesov a ostaných vlastníkov lesov i z peňazí od prevádzkovateľa tunajšieho kameňolomu,“ vysvetlil starosta.

Kompostér na likvidáciu odpadu

Za posledné obdobie pribudli v Liptovských Kľačanoch nádoby na separovaný zber cez združenie Ekológ, aby tak domácim obyvateľom uľahčili separovanie. „Do budúcna máme v pláne vybudovať spevnené plochy pod stojiská, kde sú tieto nádoby umiestnené. Do každého domu chceme zabezpečiť kompostér na likvidáciu biologicky rozložiteľného odpadu. Našou víziou je tiež naučiť ľudí správne narábať s odpadom,“ povedal. Podľa starostu odpad každoročne pribúda a spolu s ním sa zvyšuje aj finančná záťaž na obecný rozpočet. Informovanosť obyvateľov zabezpečuje od roku 2015 polročník s názvom Kľačiansky hlas, v ktorom si miestni môžu prečítať o novinkách, blížiacich sa udalostiach aj investičných akciách v obci.

Vzhľadom na počet ľudí a mladých rodín sa v Liptovských Kľačanoch neudržala škola ani škôlka. „Kedysi tu bola postavená budova školy, ale tá bola v roku 2006 predaná a odvtedy tam prevádzkujú pálenicu,“ ozrejmil Hollý. Rodičia teraz vozia deti do škôl v okolitých obciach či do mesta. Pálenica však podľa starostu dnes obec zviditeľňuje v pozitívnom zmysle. „Je to prevádzka, ktorá nie je bežná, zvyčajná. Chodí nám sem páliť ovocné destiláty množstvo ľudí z okolitých regiónov. Vnímam to ako istú formu prezentácia našej obce,“ uzavrel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM