Tomáš Batiz Správy

V Mikuláši stretnete aj legendárneho Jánošíka: Na námestí plánujú postaviť jeho sochu

Juraj Jánošík je preslávený po celom Slovensku. V centre mesta plánuje radnica inštaláciu sochy s jeho podobizňou.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši stretnete aj legendárneho Jánošíka: Na námestí plánujú postaviť jeho sochu
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Sochu plánuje mesto inštalovať až po splnení všetkých náležitostí platnej legislatívy, preto zamestnanci mesta vybavujú potrebné povolenia. Ide o železobetónovú sochu vysokú približne dva metre, ktorá už niekoľko týždňov skrášľuje záhradu Múzea Janka Kráľa. Socha váži približne pol tony a v prípade inštalácie ju chlapi z Verejnopros­pešných služieb mesta ukotvia do zeme. Vzhľadom na použitý materiál odolá nástrahám počasia a bude k dispozícii pre Mikulášanov a návštevníkov počas celého roka. Pri diele bude aj informačná tabuľka.

„Jánošík. Pojem známy Slovákom, ale aj zahraničným návštevníkom. Rozhodli sme sa istú spätosť tohto hrdinu s Liptovským Mikulášom prezentovať turistom ako atrakciu. Pred arkádami objektu Múzea Janka Kráľa, kde pôvodne sídlil prvý stoličný dom, by sme chceli ešte v tomto roku inštalovať sochu Jánošíka. Ľuďom pripomenie, že sa nachádzajú v meste, ktorého históriou prešla aj táto slovenská legenda. Môžu si pri jeho soche urobiť na pamiatku fotografiu, získajú aj základné informácie o tejto známej slovenskej osobnosti,“ uviedol primátor Ján Blcháč.

Doposiaľ bola socha dočasne umiestnená v záhrade mestského Múzea Janka Kráľa. "Jednou z nosných tém nášho mestského múzea, ktorá je žiadaná návštevníckou verejnosťou, je súdny proces s Jurajom Jánošíkom. Dennodenná prevádzka i upozornenia mnohých návštevníkov potvrdzujú, že pred budovou nášho múzea citeľne chýba niečo, čo by pripomínalo túto tému a prirodzene pozývalo ľudí na návštevu hlavnej expozície nášho mestského múzea. A práve takýmto spôsobom im vyjdeme v ústrety,“ podotkol riaditeľ múzea Jaroslav Hric.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM