Tomáš Batiz Komunálne voľby

Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Mikuláši a Hrádku

O tom, kto bude viesť mestá a obce najbližšie roky, je definitívne rozhodnuté. Koľko z nás sa ale naozaj vydalo k urnám?

Ilustračný obrázok k článku Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Mikuláši a Hrádku
Zdroj: TASR

Voliči na celom Slovensku sa cez víkend vybrali k urnám. Komunálne voľby 2018 rozhodli o primátoroch, starostoch a poslancoch zastupiteľstiev na najbližšie roky. My sme sa pozreli na to, koľko oprávnených voličov sa u nás rozhodlo využiť svoje právo. Celoslovenská volebná účasť v komunálnych voľbách bola podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR) 48,67 %. Volebná účasť v Žilinskom kraji 52,05%.

Ako uvádza ŠÚ SR, v Liptovskom Mikuláši bolo celkom 26 310 zapísaných voličov. Nie všetci si ale odvoliť šli. Volebná účasť v našom meste bola 43,91 %. V neďalekom Liptovskom Hrádku bola účasť voličov 47,68%.

V oboch samosprávach si obyvatelia zvolili primátorov, ktorí mestá viedli aj doposiaľ. V Liptovskom Mikuláši vyhral s počtom hlasov 5756 Ján Blcháč. Súčasný primátor mal dvoch konkurentov, Vincenta Kultána, ktorý získal 4759 hlasov. Ďalší kandidát – Martin Chrapčiak dostal od Mikulášanov 796 hlasov. V Liptovskom Hrádku je víťazom Branislav Tréger, ktorý získal 2831 hlasov. Za sebou nechal Jaroslava Jurča – 105 hlasov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM