Tomáš Batiz Kultúra Správy

Putovnú expozíciu o Vlkolínci presunú do Mikuláša: Čo bude jej súčasťou?

Do Liptovského Mikuláša sa aspoň na istý čas presunie časť Vlkolínca. Prinesie so sebou najmä informácie z histórie.

Ilustračný obrázok k článku Putovnú expozíciu o Vlkolínci presunú do Mikuláša: Čo bude jej súčasťou?
Zdroj: TASR

Putovnú expozíciu, ktorá vznikla pri príležitosti 25. výročia zápisu Vlkolínca do UNESCO, nainštalujú v novembri v priestoroch jedného z obchodných centier v Liptovskom Mikuláši. Poslednou zastávkou bude v decembri hlavné mesto Bratislava, kde výstava ukončí svoju takmer ročnú púť. Informovala manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.

Na dvanástich mobilných paneloch sa verejnosť dozvie o histórii, súčasnosti Vlkolínca, o jeho architektúre aj obnove objektov. „Vlkolínčania mali byť v 50. rokoch minulého storočia presťahovaní na okraj Ružomberka, čím by zanikol ráz živej osady, ktorý jej dáva punc jedinečnosti. Našťastie sa to nestalo a možno aj vďaka tomu dnes Vlkolínec oslavuje štvrťstoročie v UNESCO. Toto výročie je dôvodom na poohliadnutie sa za minulosťou, ale aj pripomenutie si míľnikov a udalostí, ktoré živý organizmus formovali. Práve tieto dôvody nás viedli k príprave výstavy," povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Putovná výstava

Mesto Ružomberok spolu s ďalšími organizačnými partnermi chceli, aby výstavu mohlo vidieť čo najviac návštevníkov, preto zvolili formu putovnej výstavy. Informačné panely o osade vďaka tomu videli záujemcovia v marci na kolonáde Bardejovských kúpeľov, následne v apríli v Levoči, v máji v Banskej Štiavnici, v júni v Žiline, v júli v Ružomberku, od augusta do septembra v Poprade, budúci mesiac v Liptovskom Mikuláši a v decembri v Bratislave.

Vlkolínec stále žije

Podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Dariny Bartkovej je Vlkolínec jedinečný tým, že žije. „Stále má svoje dve desiatky stálych obyvateľov, ktorých počty cez víkendy znásobia chalupári. Má preto jedinečné miesto v komplexnej ponuke atrakcií nášho regiónu. Každý rok ho navštevujú desaťtisíce klientov a niektorí sú pre našinca z tých exotickejších krajín, napríklad z Japonska, Kanady či Austrálie," uviedla.

Vlkolínec bol do Zoznamu UNESCO zapísaný v kolumbijskej Cartagene medzi prvými lokalitami zo Slovenska. Je súčasťou pestrého okolia Ružomberka a leží v prírodnom amfiteátri na južnom úpätí veľkofatranského vrchu Sidorovo. Pôvodný názov je odvodený od častého výskytu vlkov v zalesnenom horskom priestore, kde neskôr vznikla osada.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM