Tomáš Batiz Správy

Pekný čin študentov z Mikuláša: Pomáhajú obnoviť zničený chodník

Povodne v Liptovskom Mikuláši narobili v uplynulých mesiacoch veľké škody. V Demänovskej doline dávajú dokopy zničený chodník aj mladí študenti.

Ilustračný obrázok k článku Pekný čin študentov z Mikuláša: Pomáhajú obnoviť zničený chodník
Zdroj: OOCR Region Liptov

Povodňou zničený chodník medzi Demänovskou ľadovou jaskyňou a Demänovskou jaskyňou slobody pomáhajú v týchto dňoch upratať aj stredoškoláci z Liptovského Mikuláša. Zapojili sa totiž do projektu Pomôž opraviť chodník, ktorý má túto turisticky vyhľadávanú časť Liptova rýchlejšie pripraviť na blížiacu sa letnú sezónu.

„Na bezproblémový štart letnej sezóny chceme mať všetko pripravené. Voda napáchala veľa škôd, preto sme sa rozhodli osloviť stredné školy v Liptovskom Mikuláši, aby nám pomohli. Mladá generácia tak prebrala na seba kus zodpovednosti za naše okolie, našu prírodu, ktorá je darom pre región aj našu dolinu ako takú,“ povedala starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová.

Zapojili sa mikulášske školy

Do projektu sa zapojili evanjelická spojená škola, hotelová akadémia, obchodná akadémia a stredná odborná škola polytechnická. Približne 25 študentov denne pracuje od 8.00 do 12.00 h. Povodňou zničený chodník medzi jaskyňami budú čistiť od naplavených konárov a odpadkov do 6. júna. Pri práci pomáhajú aj mechanizmy, ktoré navážajú skaly a materiál, aby bol chodník prevádzkyschopný.

Pomáhajú dobrej veci

„Príroda niekedy prinesie aj takéto neželané situácie, ale našťastie sme sa zmobilizovali a štart sezóny nebude nijako ohrozený. Študentov na dobrovoľnícku činnosť vozíme autobusmi, ktoré v zime využívame na bezplatnú dopravu pre lyžiarov, a sme radi, že aj takto môžeme pomôcť dobrej veci,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková.

Koncom apríla Liptov prekvapila enormná nádielka snehu, následne silné dažde a značné oteplenie. Výsledkom boli veľké povodne, ktoré najviac škôd napáchali v Jánskej doline a Liptovskom Jáne, na Čertovici aj v Demänovskej doline.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM