Tomáš Batiz Správy

Mikuláš bude mať jedinečnú suvenírovú bankovku: Kedy a kde ju kúpite?

Lákavá zberateľská novinka v podobne novej 0 euro suvenírovej bankovky. Zobrazuje známu dominantu Liptovského Mikuláša.

Ilustračný obrázok k článku Mikuláš bude mať jedinečnú suvenírovú bankovku: Kedy a kde ju kúpite?
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši sa bude dať zakúpiť suvenírové bankovky s poradovým číslom od 101 do 8500. „Predaj je obmedzený maximálne na päť kusov na osobu s poradovým číslom bankovky do 2000. Ostatné bankovky sú v ponuke maximálne 20 kusov na osobu. Ich celkový počet v predaji je 8500 kusov,“ uviedla riaditeľka Informačného centra mesta Liptovský Mikuláš Jana Piatková. Zároveň upozornila na to, že pri spustení predaja bankovky je v nedeľu možná platba len v hotovosti. V ostatné dni budú môcť zákazníci použiť aj platobnú kartu.

Ako informuje Piatková, nulovú eurobankovku mesta Liptovský Mikuláš si verejnosť môže zakúpiť od nedele. Predaj dopoludnia spustilo liptovskomikulášske informačné centrum.

Bankovka vychádza v náklade 10.000 kusov. „Je na nej zobrazený Kostol sv. Mikuláša ako najstaršia stavebná pamiatka mesta. V jeho popredí je socha Naša matka od Alojza Štróbla, ktorá je v parížskom Louvri evidovaná ako výtvor patriaci medzi najdokonalejšie sochy sveta. V našom meste sa jej bronzový odliatok nachádza pri vstupe do Galérie P. M. Bohúňa,“ priblížil primátor mesta Ján Blcháč s tým, že obidve tieto atraktivity sú súčasťou historického centra mesta Liptovský Mikuláš.

Cieľom novej Euro souvenir bankovky je podporiť a spropagovať atraktivity Liptovského Mikuláša v Európe. Tiež zvyšovať povedomie verejnosti o najzaujímavejších kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách či známych osobnostiach mesta. Cieľovou skupinou sú turisti, ale aj zberatelia a nadšenci numizmatiky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM