Alexandra Kolínská Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Mikuláš nebol Mikulášom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Liptovský Mikuláš nie je výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadate, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Mikuláš nebol Mikulášom
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Liptovská Mara

Liptovskú Maru pozná každý domáci, je to také naše Liptovské more. Je obrovská a v lete si v jej okolí príde každý na svoje, či už sa vykúpe v kempe, poleží na slniečku pri zvuku vĺn, prevezie sa na lodi, navštívi keltské sídlo na Havránku, alebo sa podvečer pôjde pozrieť na prekrásny západ slnka.

Areál O. Cibáka

Majstrovstvá Slovenska, Európy, či sveta. Náš vodný areál sa preslávil veru aj vo svete. Množstvo rodákov z nášho mesta nás práve vo vodnom slalome reprezentovalo vo svete, ako napríklad Michal Martikán, či Ondrej Cibák, po ktorom je vodný areál pomenovaný.

Kostol sv. Mikuláša

Pri vstupe na územie nášho mesta sa hrdo nad množstvom historických stavieb pýši Rímskokatolický kostol svätého Mikuláša, ktorý je najstaršou stavbou v Liptovskom Mikuláši. Kostol je stále využívaný, či už na omše, krsty, alebo svadby. Kostol sv. Mikuláša je zároveň najväčšou ranogotickou stavbou v Liptove.

Panoráma Tatier

Naše mesto má nádhernú panoramatickú pozíciu. Liptovský Mikuláš leží v kotline medzi Západnými a Nízkymi Tatrami, čo domácim, aj návštevníkom ponúka nádherný panoramatiký pohľad. Ešte krajší výhľad si turisti užijú, keď výjdu na niektorý s okolitých kopcov a uvidia naše mesto z výšky.

Váh

Najdlhší vodný tok na Slovensku sa vlní naším mestom. Prechádzky v jeho okolí sú príjemné spestrenie dňa. Popri Váhu vedie aj cyklistický chodník, ktorý využívajú obyvatelia na športové aktivity. Mamičky s deťmi chodia k Váhu kŕmiť aj kačky aj labute.

Múzeum Janka Kráľa

Múzeum Janka Kráľa vzniklo v roku 1955, kedy dostalo názov po známom liptovskomiku­lášskom rodákovi a básnikovi. Pôsobí ako Okresné vlastivedné múzeum svojou stavbou je v centre nášho mesta neprehliadnuteľné. Študenti zvykli šíriť poveru, že pokiaľ popod vstupné oblúky prejdú, kým nedovŕšia skúšku dospelosti, tak nezmaturujú.

Podbreziny

Ak cestujete do nášho mesta z východu, určite si nemôžete po ľavej strane nevšimnúť najväčšie liptovskomikulášske sídlisko – Podbreziny. Množstvo farebných panelákov, ktoré obýva viac než 10 000 ľudí, prehliadnete len veľmi ťažko.

Kaštieľ Vranovo v Palúdzke

História kaštieľa sa píše približne od roku 1500, kedy pôsobila ako pevnosť s vodnou priekopou. Známou sa stala aj práve vďaka tomu, že tu bol veznený Slovenský hrdina a rodák z Terchovej Juraj Jánošík, ktorý podľa povesti bohatým bral a chudobným dával. Na komíne tejto hostorickej budovy si urobili hniezdo bociany, kam sa každý rok pravidelne vracajú.

Akadémia ozbrojených síl

Obrovský areál tejto vojenskej školy sa jednoducho pri príchode do Mikuláša prehliadnúť nedá. Akadémia je jediná svojho druhu na Slovensku, vychovala už mnoho vojakov. Čím sa však AOS-ka môže pýšiť okrem rozsiahleho areálu a parkoviska, je obrovská pláváreň s 50-metrovým plaveckým bazénom.

Pomník

Pamätník s cintorínom na počesť padlým vojakom druhej svetovej vojny sa pýši nad mikulášskym kopcom Háj Nicovô. Je to obľúbené miesto na romantickú prechádzku s výhľadom na celé mesto so všetkými krásami. V okolí pomníka ostali ešte bunkre z vojny, nájsť ich je však veľmi náročné, nakoľko dnes sú už zarastené trávou a zasypané hlinou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM