Tomáš Batiz Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Liptovský Mikuláš nebol Mikulášom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Liptovský Mikuláš nie je výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma.

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Liptovský Mikuláš nebol Mikulášom
Zdroj: TASR

Liptovská Mara

Jedno z najznámejších miest v Liptovskom Mikuláši, ktoré navštevujú aj turistu z celého Slovenska. Vďaka svojej veľkosti si právom zaslúži prívlastok – Slovenské alebo Liptovské more. Každoročne počas letných prázdnin je útočiskom oddychu, relaxu, stanovačky a zábavy. Turisti zo Slovenska, Čiech, Poľska ale aj ostatnej západnej Európy môžu využiť široké možnosti rybolovu, taktiež môžu absolvovať plavbu loďou alebo zažiť adrenalín na vodných skútroch.

Kostol sv. Mikuláša

Rímskokatolícky Kostol sv. Mikuláša je najstaršou stavebnou pamiatkou v meste a najväčšou ranogotickou stavbou v Liptove. Bol postavený ako farský kostol pre obyvateľov blízkych dedín Vrbica, Okoličné, Ploštín, Palúdzka a Bobrovec. V polovici 15. storočia bol rozšírený a zaklenutý, veža bola nadstavaná a upravená v neskorogotickom štýle. V tom istom období kostol spolu s neďalekou kúriou zemepánov Pongrácovcov opevnili. V kostole sa aj dnes vykonávajú služby Božie. V interiéri kostola sa nachádza aj kamenná krstiteľnica z roku 1490 s tepaným medeným barokovým vekom zo 17. storočia.

Háj-Nicovô

Každý z vás tu už určite bol. Cesta na Háj vám poskytne nezabudnuteľný pohľad na okolitú krajinu a pohľad z vrcholu vám ukáže krajinu ako na dlani. Z jeho výšky sa ponúka veľkolepý pohľad na mesto, Liptovskú Maru, okolité dediny, Chočské vrchy, Nízke, Západné i Vysoké Tatry, Choč, Kriváň. V minulosti sa po jeho úbočiach spúšťali prví mikulášski lyžiari, konali sa tu školské slávnosti či majálesy.

Fontána Metamorfózy

Fontána Metamorfózy je poctou významným mikulášskym rodákom – vedcom, vynálezcom, umelcom, spisovateľom, kňazom, lekárom… V tmavej žule je zvečnených sedemdesiat mien, čestné miesto patrí menu Aurela Stodolu – vynálezcovi a profesorovi, ktorého žiakom bol i slávny Albert Einstein. Fontána bola postavená v roku 2001. Okolie fontány je obľúbeným oddychovým miestom pre rodiny s deťmi, ktoré radi šantia v jej striekajúcej vode. Ďalším veľkým lákadlom sú i koláče, zmrzlina v blízkych cukrárňach a dospelí si radi vychutnajú šálku voňavej kávy na letných terasách kaviarní.

Synagóga

Synagóga v Liptovskom Mikuláši patrí medzi najštýlovejšie a najväčšie na Slovensku. Bola postavená v rokoch 1842 – 1846 ako jednopodlažná klasicistická stavba s rovným trámovým stropom a strohým interiérom bez plastickej výzdoby. Mikulášska synagóga zaujme i obdivovateľov historickej architektúry, a to netradičným spojením klasicizmu a secesie. Neobídu ju ani milovníci umenia, pretože v lete sa stáva i výstavným a koncertným priestorom. Nezriedka sa v nej svojou tvorbou prezentujú židovskí umelci.

Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka

Rodisko viacerých úspešných vodákov z Liptovského Mikuláša. Mikulášska verejnosť navštevuje toto miesto hlavne počas letných teplých dní. Areál býva dejiskom viacerých významných domácich, ako aj medzinárodných a svetových pretekov vo vodnom slalome. Ako chutí divoká voda si tu môžu vyskúšať i rekreační športovci.

Múzeum Janka Kráľa

Múzeum od r. 1955 dokumentuje dejiny mesta a literárnu históriu regiónu. Návštevníci si môžu vybrať zo 4 stálych expozícií, navštíviť neďalekú synagógu v jeho správe alebo výstavnú sieň v hlavnej budove na námestí, ktorá ponúka aktuálne výstavy. Prostredníctvom historických predmetov, fotografií a archívnych dokumentov približuje významné udalosti a osobnosti, bohaté hospodárske, národné, kultúrne i športové tradície Liptovského Mikuláša. V podzemných priestoroch múzea sa nachádza rozsahom neveľká, ale obsahom jedinečná expozícia známa ako Mikulášska mučiareň.

Aquapark Tatralandia

Aquapark Tatralandia je najväčší akvapark na Slovensku a jeden z najväčších v strednej Európe. Obyvatelia Liptovského Mikuláša ho využívajú vďaka rôznym regionálnym zľavám počas celého roka. Akvapark v Liptovskom Mikuláši patrí medzi ťahúňmi mikulášskeho turizmu cez letné prázdniny.

Župný dom

Nachádza sa v mikulášskom centre mesta. Bol postavený v rokoch 1778 – 1793 ako nové sídlo Liptovskej stolice. Jeho výstavbu realizoval banskobystrický staviteľ Peter Grossmann. Dnešnú podobu získala prestavbou v roku 1907 podľa projektu Imre Hégnánya. V druhej polovici 20. storočia v budove sídlil okresný národný výbor , v súčasnosti je sídlom okresného úradu. Jej priečelie zdobí plastika erbu Liptovskej župy.

Demänovská dolina

Patrí medzi najnavštevovanejšie lokality Nízkych Tatier. Známa je predovšetkým ideálnymi lyžiarskymi terénmi, svetoznámymi jaskyňami a krásnou faunu a flórou. V útrobách tejto lokality sa nachádzajú až dve jaskyne. Demänovská jaskyňa slobody bola vyhlásená za Národnú prírodnú pamiatku. Najkrajšie ľadové útvary nájdeme aj v Demänovskej ľadovej jaskyni, ktorú vytvoril bývalý podzemný tok Demänovky.

Zdroj informácii: mikulas.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM